Poslali poziv i izaslanicima

EU šalje apel Vladi RS-a

Ured EU-a u BiH povodom Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u RS-u  
Vijesti / Flash | 21. 09. 2023. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija snažno apelira na Vladu Republike Srpske da bez odlaganja povuče Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati na sjednici zakazanoj za 26. rujan.

Europska unija također poziva sve izaslanicima Narodne skupštine Republike Srpske da ne glasaju za ovaj Nacrt zakona, usmjeren na zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva označavajući njihove predstavnike kao navodne strane agente.

Zastrašujući efekt na slobodu govora

Organizacije civilnog društva imaju ključnu ulogu u demokratskim društvima i one su te koje pozivaju izabrane dužnosnike na odgovornost, bore se protiv korupcije i jačaju vladavinu zakona, te ih iz tog razloga autoritarni režimi širom svijeta napadaju i etiketiraju kao izdajnike.

Zabrinjavajuće usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske s ponovnom kriminalizacijom klevete već je imalo zastrašujući efekt na slobodu govora u Republici Srpskoj.

Umjesto europskoj obitelji, usvajanje ovog novog Nacrta zakona približilo bi Republiku Srpsku ovakvim režimima.

U suprotnosti s EU integracijama

Europska unija je utemeljena na vrijednostima poštivanja ljudskih prava, slobode, demokracije i vladavine prava. Te vrijednosti su zaštićene Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske, ali i drugim zakonima, navodi EU u priopćenju.

Nacrt zakona je u direktnoj suprotnosti s više puta iskazanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske za unapređenje europskih integracija, a posebno s ključnim prioritetom 11. o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12. o slobodi izražavanja i medija, što će se i vrlo jasno naglasiti u predstojećem izvještaju Europske komisije za Bosnu i Hercegovinu, navodi se u priopćenju Delegacije EU.

Kopirati
Drag cursor here to close