Korektiv društva,

Bunoza: Napad na bilo kojega novinara je napad na europski put BiH

Bunoza je istaknuo kako u potpunosti poštuje članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima u kojem se navodi kako svatko ima pravo na slobodu izražavanja i da to pravo uključuje slobodu mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija.
Vijesti / Flash | 07. 03. 2023. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O novinarskim pravima i slobodi izražavanja, kleveti, odvjetnicima i sucima koji se bave tim pitanjem, te problemima s kojima se novinari i mediji susreću u svom radu, ministar pravde BiH Davor Bunoza razgovarao je s predstavnicima Vijeća za tisak i online medije u BiH: Dženanom Burek, izvršnom direktoricom Vijeća, Berislavom Juričem, predsjednikom i Aladinom Abdagićem, članom Upravnog odbora Vijeća. 

Ministar Bunoza istaknuo je kako u potpunosti poštuje članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima u kojem se navodi kako svatko ima pravo na slobodu izražavanja i da to pravo uključuje slobodu mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija i ideja, bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice.

Berislav Jurič upoznao je ministra kako je Vijeće izradilo novi Kodeks za tisak i online medije, a u koji je unesen veliki broj elemenata iz europske prakse istih ili sličnih organizacija.

Sugovornici su se, uz ostalo, usuglasili kako je nužno organizirati edukacije za odvjetnike i  suce koji se bave pitanjem klevete kako bi stekli adekvatna znanja u tom području. U vezi s tim predstavnici Vijeća su kazali kako se bave osnivanjem mreže odvjetnika koji se bave klevetom. 

Ministar Bunoza na koncu je kazao kako novinari moraju biti korektiv društva, nepristrano izvještavati i poštovati kodeks te da napad na bilo kojega novinara i sredstva njegovoga rada smatra napadom na europski put BiH, priopćeno je iz ovog ministarstva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close