Institut za nestale osobe BiH

Ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe

''Najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je 1992. godine ubijena na ovom lokalitetu'', pojasnila je Fazlić .
Vijesti / Flash | 23. 03. 2023. u 16:54 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su na lokalitetu Žanjevo na području općine Bratunac, priopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Glasnogovornica Instituta Emza Fazlić kaže da se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima.

''Najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je 1992. godine ubijena na ovom lokalitetu'', pojasnila je Fazlić za Detektor.ba.

Kako je priopćeno, posmrtni ostaci pronađeni su na površini terena, a nakon ekshumacije oni su radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli.

U sljedećem periodu, kako se navodi, će uslijediti i izuzimanje koštanih uzoraka radi utvrđivanja identiteta žrtve putem DNK analize.

Ekshumacija je izvršena prema naredbi Suda BiH i pod nadzorom Državnog tužiteljstva.

U ovoj općini su prije nekoliko dana ekshumirani posmrtni ostaci također jedne osobe, o čemu je pisao Detektor.ba, a iz Instituta su tada priopćili da se pretpostavlja kako se radi o osobi bošnjačke nacionalnosti ubijenoj u genocidu tijekom srpnj 1995. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close