Pomoć

Ekipa Civilne zaštite RS stigla u Tursku

"U Turskoj će biti koliko bude potrebno, što će se procjenjivati s vlastima te zemlje", naveo je Dodik.
Vijesti / Flash | 07. 02. 2023. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ekipa Civilne zaštite Republike Srpske stigla je u Tursku. Republika Srpska čvrsto stoji uz Tursku u ovim teškim trenucima", napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na Twitteru.

On je naglasio da je za Srpsku važno da njena Civilna zaštita bude u Turskoj kao dio međunarodnih snaga i pomogne tamošnjem narodu.

"U Turskoj će biti koliko bude potrebno, što će se procjenjivati s vlastima te zemlje", naveo je Dodik.

Pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske osposobljeni za pomoć u saniranju štete od prirodnih katastrofa otputovali su danas s aerodroma Mahovljani u Banja Luci za Tursku koju je pogodio razoran potres.

Pripadnike Civilne zaštite ispratio je Dodik, čijom inicijativom i odlaze u Tursku.

Federalna uprava Civilne zaštite odlučila je u utorak kako neće čekati odluku Vijeća ministara o slanju pomoći Turskoj, već će ispoštovati odluku Vlade Federacije BiH od ponedjeljka. Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici, prihvaćajući informaciju o razornim potresima na područjima Republike Turske i Sirije, zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizira upućivanje pomoći Republici Turskoj.

Federalna uprava civilne zaštite ima organizirane specijalizirane jedinice namijenjene za izvođenje složenijih spasilačkih intervencija koje zahtijevaju brzu i efikasnu akciju spašavanja života ljudi i materijalnih dobara, te kao pomoć može ponuditi angažiranje USAR tima. Kao Federalna služba zaštite i spašavanja, Gorska služba spašavanja Federacije BiH stavila je na raspolaganje tim od 50 pripadnika sa dva potražna psa.

Kako je potvrđeno GSS stanice Sarajevo u utorak u 18 sati prva ekipa spasilaca GSS FBiH kreće za Tursku. Prva ekipa sastoji se od 25 spasilaca i dva psa. Polazak je planiran ispred baze Federalne uprave Civilne zaštite u Azićima.

U srijedu u 8:30 kreće druga grupa od 17 spasilaca, s dva potražna psa.

Kopirati
Drag cursor here to close