Morskim putem

Džihadisti idu u Siriju preko Hrvatske i Crne Gore

Vijesti / Flash | 12. 08. 2016. u 16:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčevita borba s teroristima i dalje traje, dok isti iznova smišljaju načine, rute i prilike za prebacivanje iz Sirije u Europu i obrnuto. Kako piše talijanska Repubblica, džihadisti koriste luke u Hrvatskoj, Grčkoj, Albaniji i Crnoj Gori kako bi stigli do Sirije.

Džihadisti navodno koriste morski put iz Barija, koji ide preko Hrvatske. Iz Barija trajekti voze za Dubrovnik. Upravo zbog te opasnosti u toj talijanskoj luci na snazi posebne mjere sigurnosti. Pojačane su i policijske patrole, koje na sve moguće načine provjeravaju putnike koji cirkuliraju lukom.

Iz luke Bari trajekti putuju prema hrvatskim, crnogorskim i grčkim lukama te prema Albaniji, koja je trenutno dio svih sigurnosnih analiza o rastućoj radikalizaciji na Balkanu.

Prije nekoliko tjedana talijanske su službe objavile kako tijekom kolovoza postoji povećana opasnost od terorističkih napada u toj zemlji, stoga je podignuta razina osiguranja u Rimu na razinu 2 (od moguće 3). U luci se kontroliraju se svi putnici koji dolaze iz zemalja izvan Schengena, a procjenjuje se kako se radi o 25 do 50 posto putnika koji se ukrcavaju na brodove.

Detaljnije provjere obavljaju se i u zračnim lukama, kroz koje prolaze milijuni putnika.

Stručnjaci procjenjuju kako bi se Italija mogla naći na meti napada terorista, zato što je svoje vojne baze otvorila američkim snagama koje sudjeluju u bombardiranju pripadnika takozvane Islamske države u Libiji. Kroz nekoliko dana Italija na zahtjev premijera Fayeza al-Sarraja vlastite specijalne postrojbe šalje i na libijsko tlo.

Podsjetimo, agencija France press je u prošlogodišnjoj opširnoj analizi ocijenila da se Bosna i Hercegovina, koja je devedesetih godina prošlog stoljeća, bila magnet za strane džihadiste, danas bori s prijetnjom domaćih ekstremista zavedenih konfliktima u Iraku i Siriji.

Dok je većina bosanskih muslimana umjerenog opredijeljena, nekoliko tisuća njih usvojilo je ultrakonzervativno salafističko učenje sunitskog islama, koje su im donijeli borci koji su došli u Bosnu iz sjeverne Afrike, Azije i sa Bliskog istoka tijekom sukoba između Srba, Muslimana i Hrvata 1992.-1995. godine, navodi agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close