putne isprave

Duple putovnice za džihadiste iz BiH

Vijesti / Flash | 22. 06. 2016. u 13:11 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnik Islamske države Osman Kekić zvani Abdul Aziz, koji je stigao do Švedske sa novom putovnicom BiH iako mu je putna isprava oduzeta u veljači, nije jedini koji je uspio domoći se dvije putovnice, jer je isto pošlo za rukom i vehabijskom vođi Nusretu Imamoviću, koji se nalazi na sirijskom ratištu.

Na listi osoba i udruženja pod sankcijama koju je jučer objavilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nalazi se Imamovićevo ime. Za njega je navedeno da posjeduje dvije putovnice BiH.

U jednoj putovnici piše da je rođen 26. rujna 1971, a u drugom 26. rujna 1977. godine, a brojevi putovnica razlikuju se samo u jednoj brojci.

''Broj jedne putovnice je 349054, a drugog 3490054. U rujnu 2015. godine Imamović je bio na adresi u Siriji, odakle se posljednji put oglasio u veljači ove godine. Bori se u redovima Fronta "Al-Nusra" gdje je vođa jedne formacije od travnja 2015. godine'', navedeno je u dokumentu UN.

Kekić je prošlog tjedna uhićen na aerodromu u Malmeu, gdje je doputovao iz Tuzle iako mu je putovnica oduzeta nakon što ga je Turska u veljači izručila BiH poslije neuspjelog pokušaja odlaska na sirijsko ratište. Otkriven je jer je bio sumnjiv švedskoj graničnoj policiji i pošto je čekajući na kontrolu putovnica, koja mu je izdana u ožujku ove godine, bio nervozan i stalno mijenjao redove.

Sugovornik "Glasa Srpske" iz sigurnosnog sektora kaže da niko od sigurnosno zanimljivih osoba ne može dobiti putovnicu bez znanja pojedinaca u obavještajno-sigurnosnim strukturama.

''Iste strukture su izdale putovnicu i Kekiću i Imamoviću. Očigledno je da nad Kekićem u BiH nisu poduzete nikakve sigurnosne mjere iako je to bilo obavezno nakon oduzimanja putovnice i zabrane napuštanja zemlje. Ni za Imamovićem BiH nikada nije raspisala Interpolovu potjernicu iako je on već dugo na crnoj listi Vijeća sigurnosti UN kao pripadnik terorističke organizacije Front "Al-Nusra" u Siriji, kaže sugovornik.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže da će biti pokrenute provjere.

''Bit će provjereno sve u vezi sa navodima o izdavanju duplih putovnica'', kaže Mektić. Stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić kaže da bi sve sigurnosne i pravosudne institucije trebale pokrenuti provjere i istrage.

''To je veoma ozbiljan problem i trebali bi ga istražiti svi, počevši od Ministarstva sigurnosti i Tužilaštva do Obavještajno-sigurnosne agencije i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) - kazao je Ćeranić.

Iz nadležnih institucija jučer nisu stigli odgovori na pitanja u vezi sa ovim slučajem. Praksa izdavanja duplih putovnica potiče još iz rata. Zapovjedniku odreda "El mudžahedin" Alžircu Abu Maliju vlasti tadašnje RBiH izdale su nezakonito najmanje dvije putovnice BiH sa različitim imenima, dok je među adresama stanovanja navedena i španjolsko veleposlanstvo u Sarajevu. U jednoj putovnici navedeno je da je rođen u Kuvajtu, iako je poznato da je Alžirac, a osim putovnica izdanih u BiH na imena Abu Mali i Halid ibn Abdulah, imao je i dokumente na imena Halid Ćatić i Abdelkader Mokhtar.

Na ratnim fotografijama i video-snimcima Abu Mali je u društvu tadašnjeg predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i ratnog zapovjednika Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina.

Osman Kekić je odmah poslije uhićenja zatražio azil u Švedskoj, ali je zahtjev odbijen jer je sigurnosno rizičan i nalazi se na crnoj listi Informacijskog sustava zemalja Schengen zone, pa će biti izručen BiH. Dragan Mektić kaže da je bio na službenom putu i ne zna jesu li Šveđani kontaktirali sa Ministarstvom sigurnosti u vezi sa izručenjem, te da bi informacije trebao imati Interpol. U Interpolu su naveli da o tome ne mogu govoriti bez suglasnosti Ministarstva sigurnosti, prenosi Glas Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close