Neustavno

Džaferović: Proslava 9. siječnja je kazneno djelo

''Incidenti u Višegradu i Potočarima pokazuju da institucije ne rade svoj posao. Ovo je u najmanju ruku kazneno djelo izazivanja vjerske mržnje i netrpeljivosti. Pozivam institucije BiH da mi odgovore zbog čega nisu reagirali"
Vijesti / Flash | 08. 01. 2020. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Međunarodnoj naučnoj konferenciji "Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. siječnja 1992. godine" koja se održava u Vijećnici govorio je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, prenosi N1.

''Proslava 9. siječnja je neustavan čin i kazneno djelo. To je datum od kada počinje genocid i masovna stradanja u BiH. Svi se moraju suočiti sa ovim činjenicama. Pozivam institucije da rade svoj posao", kazao je Džaferović.

Badnje veče i ove godine u Srebrenici nije proteklo mirno. Gradom, ali i pored Memorijalnog centra u Potočarima gdje su sahranjene žrtve genocida, prošla je kolona uz glasno puštanje četničkih pjesama. U Višegradu, je također, bilo provokacija - defile Ravnovorskog pokreta uz pucnje i četničke pjesme.

''Incidenti u Višegradu i Potočarima pokazuju da institucije ne rade svoj posao. Ovo je u najmanju ruku kazneno djelo izazivanja vjerske mržnje i netrpeljivosti. Pozivam institucije BiH da mi odgovore zbog čega nisu reagirali", poručio je Džaferović.

Međunarodna znanstvena konferencija "Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. siječnja 1992. godine", održava se danas i sutra.

Na konferenciji će sudjelovati 36 eminentnih profesora, istraživača i znanstvenih radnika iz SAD-a, Velike Britanije, Hrvatske, Autralije, Kanade, Norveške, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Konferencija je usmjerena na sagledavanje okolnosti i antiustavnih odluka koje su dovele do razaranja i genocida, kao i mogućih pravno-političkih implikacija presuda međunarodnih i nacionalnih sudova.

Organizatori su Institut za društvena i religijska istraživanja, Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", Institut za istraživanje genocida Kanada, Arhiv Tuzlanskog kantona, Centar za istraživanje moderne i suvremene povijesti i Institut za istraživanje zločina Sveučilišta u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close