Nema žurbe

Državni zatvor ipak otvoren, formalno

Zatvor će prevashodno naseliti osuđeni ratni zločinci i osobe osuđene zbog teškog kriminala. Za razliku od ovog, ostali Kazneno-popravni zavodi u našoj zemlji nisu toliko uvjetni.
Vijesti / Flash | 02. 08. 2019. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni zatvor, ogledalo BiH, godinama u izgradnji, prazan, poligon političkih igara, dočekao je otvorenje, doduše formalno, svečano je, poučuju iz Ministarstva pravde BiH, na jesen.

Hoće li zatvor zaista primiti prve zatvorenike polovinom naredne godine, jer trenutno za 400 zatvorenika Ministarstvo u entitetskim zatvorima dnevno plaća izdržavanje 40 KM, kao i da li će se u dogledno vrijeme riješiti kadrovski sporovi, odnosno da li će upravnik biti Srbin ili Hrvat, i iz koje stranke još je pod upitnikom.

Video: Državni zatvor ipak otvoren, formalno

Prijem zatvorenika reducirao bi troškove koje BiH izdvaja entitetima za plaćanje zatvorenika, a što prema proračunima iznosi preko 450 tisuća eura. Osim toga olakšao bi se boravak zatvorenika u drugim kpz gdje su zatvorske jedinice znatno manje od ovih i gdje je u njima nerijetko više osoba. Prema nekim podacima u zadnjih nekoliko mjeseci broj zatvorenika se znatno povećao, pa se postavlja pitanje da li jeovu naprasitu sudsku angažiranost uvjetovala nedavna afera u VSTVu. U svakom slučaju činjenica je da su nam postojeći zatvori puni, dok ovaj izgrađen po europskim standardima zjapi prazan.

Zatvor će prevashodno naseliti osuđeni ratni zločinci i osobe osuđene zbog teškog kriminala. Za razliku od ovog, ostali Kazneno-popravni zavodi u našoj zemlji nisu toliko uvjetni.

Državni zatvor svoj kamen temeljac dobio je 2006. godine radovi su počeli 2014, a završeni su 2017. Pored svega neizvjesno je kada će početi sa radom.

Kopirati
Drag cursor here to close