Filmski

Državljani Afganistana, Egipta i BiH pokušali prokrijumčariti 25 osoba

Vijesti / Flash | 22. 09. 2022. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Granična policija / Državljani Afganistana, Egipta i BiH pokušali prokrijumčariti 25 osoba 

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Jedinice granične policije BiH Zvornik, 22. rujna oko ponoći spriječili su krijumčarenje 12 osoba afroazijskog podrijetla.

Krijumčarenje je spriječeno prilikom nadzora državne granice, kada su pripadnici Granične policije BiH uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju Bosne i Hercegovine.

Krijumčarenje 

Nakon što su zaustavili čamac u istom su zatekli 14 osoba afroazijskog porijekla od kojih su dvije, državljani Afganistana koji su upravljali čamcem, osumnjičene osobe. Istoga dana, oko sedam sati, u drugom slučaju, službenici Jedinice GPBiH Zvornik, spriječili su krijumčarenje devet osoba afroazijskog porijekla na području Zvornika.

Krijumčarenje dovodi se državljanin Egipta, koji je migrante krijumčario u kombiju, bh. nacionalnih oznaka.

Tijekom realizacije ove dvije akcije pripadnici GPBiH su koristili specijalističku opremu doniranu od Vlade Savezne Republike Njemačke.

O navedenim događajima je obaviješten dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, prema čijim uputama su pripadnici GPBiH lišili slobode osumnjičene državljane Afganistana i državljanina Egipta te nastavljaju daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela 'krijumčarenje osoba' i utvrđivanju identiteta krijumčarenih osoba s obzirom da ne posjeduju identifikacijske dokumente.

Brojni načini 

Uz navedeno, 18. rujna službenici Jedinice GPBiH Zvornik u saradnji sa službenicima Policijske stanice Sapna Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona spriječili su krijumčarenje četiri strane osobe koje su izjavile da dolaze iz Afganistana.

Krijumčario ih je državljanin BiH u putničkom motornom vozilu, bh. nacionalnih oznaka, na području Sapne.

Prema naredbi dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, osumnjičeni bh. državljanin je lišen slobode i protiv njega će Tužiteljstvu BiH biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "krijumčarenje osoba".

Strani državljani su predani pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Kopirati
Drag cursor here to close