Jubilej

Društvo novinara BiH slavi 75. obljetnicu od osnivanja

Jedna od najprepoznatljivijih aktivnosti Društva je dodjela godišnjih nagrada "Novinar godine", koja ima posebnu težinu jer ih isključivo dodjeljuju novinari iz struke svojim kolegama.
Vijesti / Flash | 11. 10. 2020. u 11:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo novinara BiH, najstarija strukovna novinarska organizacija u BiH, danas slavi veliki jubilej - 75. godina od osnivanja.

Prije 75 godina, tačnije 11. listopada 1945. godine, u Sarajevu je održana Osnivačka skupština Udruženja novinara Bosne i Hercegovine čiju tradiciju i kontinuitet čuva današnje Društvo novinara Bosne i Hercegovine.
Za predsjednika Upravnog odbora Udruženja te davne 1945. godine izabran je Nika Miličević, a za potpredsjednike Hamza Humo i Mirko Topolovac, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Od tada do danas, uprkos svim društvenim promjenama i nedaćama, Društvo novinara BiH je kontinuirno djelovalo, radeći prije svega na promociji slobode medija, unapređenju novinarske struke i uvjeta rada novinara.

Nemjerljiv je doprinis Društva u segmentu edukacije novinara. Tako je još 1950. godine, znatno prije pokretanja studija žurnalistike u Sarajevu, Udruženje novinara BiH podržalo osnivanje Novinarske škole koja je primila oko 40 polaznika iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Za upravnika Novinarske škole postavljen je Branko Kalanj, urednik tuzlanskog "Fronta slobode".

Jedna od najprepoznatljivijih aktivnosti Društva je dodjela godišnjih nagrada "Novinar godine", koja ima posebnu težinu jer ih isključivo dodjeljuju novinari iz struke svojim kolegama. Dodjela nagrada je pokrenuta u studenom 1953. godine i od tada do danas njeni dobitnici su bili najveća imena bh. novinarstva. Najstariji živi dobitnik nagrade Novinar godine je Hajrudin Somun, nagrađen prvi put još 1966. godine za seriju reportaža.

Tijekom ovh godina nije bila zanemarljiva ni izdavačka djelatnost - 1950. godine pokrenut je humoristički list Čičak, a od 1. ožujka 1995. godine izlazio je i časopis BH Žurnalist. Slijedeći ovu tradiciju, Društvo novinara uskoro priprema objavu publikacije "Mediji protiv govora mržnje", kojom je zaokružujen višegodišnji rad na ovom projektu.

Društvo novinara BiH danas okuplja oko 400 članova iz cijele zemlje, te uprkos materijalmnim teškoćama čini sve što može na unapređenju i zaštiti novinarske profesije, očuvanju njenog diginiteta, zaštiti novinara od nasilja i suočavanju s izazovima koji su pred medijima u informatičko doba.

Neki fragmenti iz bogate povijesti Društva novinara BiH bit će prikazani na sedmodnevnoj arhivskoj izložbi rađenoj u saradnji sa stručnjacima Historijskog arhiva Sarajevo, a koja će biti otvorena sutra u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u 12.00 sati, uz poštovanje svih mjera zaštite od koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close