U Avazu o Avazu

Radončić: Bio sam najpoznatiji novinar

Između ostalog, Radončuć je rekao da nije pisao tekstove u Avazu.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2020. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oni koji su intelektualci i nešto stariji znaju da sam prije rata bio jedan od najpoznatijih jugoslavenskih novinara, radio sam u čuvenom tjedniku 'Danas'. Svaki dan rata proveo sam u Sarajevu nakon što sam izašao iz Štaba vrhovne komande, gdje sam bio u kabinetu komandanta Sefera Halilovića, tada sam na bazi dugogodišnjeg novinarskog iskustva pokrenuo list 'Bošnjački avaz', 15. rujna 1993. godine, kao jednu vrstu kulturnog otpora agresoru'', izjavio je to u intervjuu Abazu Fahrudin Radonočić.

Podsjetio je kako je 'Bošnjački avaz' prvo izlazio tjedno.

''Onda se zahuktalo, jer je borcima, odnosno Armiji RBiH i našoj dijaspori, bilo vrlo važno da imaju informacije iz Bosne i Hercegovine i iz opkoljenog Sarajeva. Ja sam se potrudio da prvi put iz opkoljenog Sarajeva taj 'Bošnjački avaz' bude dostupan i da ide na slobodnu teritoriju. Mi smo i tada novine tretirali kao stratešku nacionalnu stvar. Bilo je vrlo teško u ratu doći do papira. Papir se, inače, smatra strateškim ratnim materijalom. Nije bio dozvoljen uvoz, tada smo mi, zahvaljujući Sorošu i drugima, kao grad imali papir. Onda sam se, dosta hrabro, odlučio kada sam vidio reakciju tržišta - jer mi smo 30 godina na tržištu - da idemo s dnevnim novinama, jer smo vidjeli da prvenstveno Bošnjacima, kao državotvornom narodu, nedostaje da imaju svoj nacionalni list, jer su se tadašnji dnevni listovi ustručavali da budu bošnjački'', rekao je.

Video: Specijalni intervju: Fahrudin Radončić, utemeljitelj "Avaza", političar i intelektualac


Rekao je kako su uz dosta napora, novine pokrenuli u opkoljenom Sarajevu, u tiskari, na koju su padale granate.

''Rekao sam da ćemo mi napraviti najveći dnevni list u historiji Bosne i Hercegovine koji će biti bošnjački i, naravno, bosanskohercegovački'', rekao je Radončić.

Između ostalog, rekao je da nije pisao tekstove u Avazu.

''Avaz je pokazao da bez mene može fantastično funkcionirati, jer tu je stotinu novinara. Probali su političari da kažu Fahro piše tekstove. Ja sam bio ministar dva puta, ja nemam vremena da pišem tekstove u Avazu, ali je ostalo to pozitivno sjeme profesionalizma, pozitivno sjeme uređenog sistema. To je najvažnije za Avaz i ja nikada ne bih dozvolio da Avaz bude glasilo stranke koju sam ja osnovao'', rekao je Radončić koji je u intervjuu predstavljen kao ''utemeljitelj Dnevnog avaza, političar, intelektualac i industrijalac''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close