Dugovi

Drljača: Uspjeli smo konsolidirati proračun Zavoda Pazarić

Direktor Zavoda Suljagić zadovoljan je današnjim susretom i naglašava da se izmirivanjem dugovanja stvara mogućnost za razvoj Zavoda. Intencija Zavoda je, kako kaže, da dodatno ojačava stručni kadar da bi kvalitet usluga bio i bolji.
Vijesti / Flash | 24. 01. 2022. u 18:38 Fena
Dugovanja nisu prepreka za razvoj Zavoda

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i izaslanstvo Bosanskopodrinjske županije Goražde, predvođeno premijerkom Aidom Obuća, razgovarali su sa direktorom Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Samirom Suljagićem o prijedlozima i aktivnostima nastavka suradnje zarad dobra korisnika koji borave u toj ustanovi.

Resorni ministar Drljača naglasio je u izjavi za novinare prije sastanka želju i potrebu da se pomogne Zavodu te kazao da je Vlada FBiH zajedno sa županijskim vladama, posebno Vladom BPK i direktorom Zavoda, uspjela konsolidirati proračun te ustanove.

Reforme

Tema susreta su također problemi i potrebe daljnjeg razvoja i unapređenja te socijalne ustanove, kao i drugih socijalnih ustanova u Federaciji BiH.

''Želimo nastaviti i razvoj socijalne zaštite u FBiH i provesti reforme koje su već počele i daju rezultate. Dosad smo donijeli Zakon o hraniteljstvu i Zakon o roditeljima njegovateljima, zakon o materijalnoj podršci pobiteljima sa djecom je u parlamentu. Radimo na strategiji socijalne zaštite'' - kazao je Drljača.

Kako je kazala premijerka Aida Obuća, BPK je izmirio obveze za korisnike iz te županije smještene u Zavodu Pazarić te ističe senzibilitet prema toj kategoriji ljudi.

''Zasad je najveća i najbolja pomoć u redovnom izmirivanju obveza prema korisnicima iz BPK jer bez toga oni ne mogu ostvarivati određene poticaje koji zavise od njihove financijske stabilnosti'' - kazala je Obuća.

Precizira je da u tom zavodu trenutno ima 21 korisnik s područja te županije, od čega je 20 maloljetnih osoba. Sličnu dozu senzibiliteta i financijske odgovornosti nastoje, kaže, pokazati i prema drugim ustanovama te vrste u FBiH gdje su smještene osobe s područja BPK.

Razvoj Zavoda

Direktor Zavoda Suljagić zadovoljan je današnjim susretom i naglašava da se izmirivanjem dugovanja stvara mogućnost za razvoj Zavoda. Intencija Zavoda je, kako kaže, da dodatno ojačava stručni kadar da bi kvalitet usluga bio i bolji.

''Još tri županije imaju izvjesna dugovanja na ime smještaja korisnika u Zavodu, kao i manji iznos za korisnike iz bh. entiteta Republika Srpska, a te obveze ispunjavat će sukcesivno. Ta dugovanja nisu sad limitirajući faktor za naš daljnji razvoj'' - kazao je.

Naglašava da trenutno u Zavodu u Pazariću ima 334 korisnika, 80 nepokretnih. Po njegovim riječima, među korisnicima sve je veći broj maloljetnih osoba.

Direktor Suljagić uručio je premijerki Obuća prigodan dar koji su za nju izradili štićenici tog zavoda s područja BPK.

Na području FBiH ima pet ustanova tog tipa, njihovo financijsko stanje je relativno stabilno. Potrebe korisnika usluga tih ustanova uglavnom su slične.

Kopirati
Drag cursor here to close