Govor premijera Crne Gore

Bajrović bi otjerao Abazovića, koji je sve pojasnio

''Ova osoba nije smjela da bude puštena za govornicu! Ovo je prijatelj četnika i Vučićev pajac. Nedopustivo!'', napisao je Bursać.
Vijesti / Flash | 11. 07. 2022. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dritan Abazović, premijer Crne Gore danas je u Potočarima rekao "genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara". Nakon njegovog govora uslijedile su i prve reakcije.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su Abazoviću poručili da ''genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio 'ubijanje ljudi', već ubijanje i uništenje jednog naroda'', prenosi N1.

''Poštovani premijeru Abazoviću, hvala što ste danas bila sa nama u Potočarima. Međutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio 'ubijanje ljudi', već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova'', naglasili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Hamdija Fejzić, aktualni zamjenik načelnika Općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora o govoru Abazovića je istaknuo:

''Šta god da kažu neki koji šalju dvosmislene riječi, ja ću poručiti – ja sam onaj koji je preživio genocid, znam šta je za mene genocid, sve njih treba pitati što to znači, neće nikoga abolirati bilo kojom rečenicom''.

Reuf Bajrović, potpredsjenik Američko-europske alijanske u Washingtonu, poručio je da ono što je Abazović uradio ''ne bi nitko s mrvom dostojanstva''.

''Dritana treba istjerati iz Potočara nakon ovog negiranja. Čanku svaka čast na principijelnosti'', rekao je Bajrović.

 

Podsjećamo, predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović došao je danas u Srebrenicu kako bi odao počast žrtvama genocida u Srebrenici. Na komemoraciji u Potočarima je istaknuo da "genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara".

''Na ovom mjestu 11. srpnja 1995. godine je ubijeno čovječanstvo, ali je Bosna nastavila da živi. I današnje simbolično obilježavanje je samo sjećanje na ono koliko smo loši bili tada. Ne samo oni koji su živjeli ovdje, ne samo oni koji su živjeli u okolini, nego i oni za koje se mislio da su došli da pomognu, a zapravo ništa nisu uspjeli značajno da urade. I danas, 27 godina nakon toga, i dalje na Balkanu živi duh mržnje, razdora i podjela, koji se na svu sreću ne manifestuje ratnim dešavanjima, ali koji se manifestuje u i dalje u politikama koji se zasipaju govorom mržnje ili negacijom istine i činjenica'', rekao je Abazović.

Poručio je da je to samo apel svima da moramo biti bolji, jer prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo budućnost.

Abazović pojasnio

“Ne, imao sam izjavu da su genocid počinile politike. Politike stvaraju sve – i zlo, i ubijaju ljude, a vojske izvršavaju u ime politike”, odgovorio je Abazović.

“Moja poruka je da moramo iz naših društava potpuno marginalizirati te politike zla. One i dalje postoje i negdje tinjaju”, pojasnio je.

Najavio je i da će u Srebrenici biti svake godine sa svojom delegacijom kako bi se poklonio žrtvama genocida.

Kopirati
Drag cursor here to close