Nema jedinstvenog računa

Donatori prijete da će obustaviti novac za deminiranje u BiH

Prema posljednjim podacima, u BiH ima oko 80.000 mina, a rok da se očisti od mina produžen je do 2025. godine.
Vijesti / Flash | 08. 08. 2018. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosni i Hercegovini prijeti opasnost da joj presuše donacije za deminiranje i tako bude ugrožen ovaj vrlo značajan posao.

Kako "Nezavisne" saznaju, BiH bi mogla ostati bez donatorskih sredstava jer su donatori (strane zemlje) zaprijetili domaćim vlastima da moraju otvoriti jedinstveni račun u BiH na koji bi mogli uplaćivati sredstva za deminiranje. Naime, već 23 godine sredstva od donacija velikog broja vlada u svijetu idu putem računa koji je otvoren u Sloveniji i to preko Međunarodne fondacije IPF za potrebe financiranja protuminskog djelovanja u BiH. Apsurdna je i činjenica da Parlamentarna skupština BiH nije uspjela uraditi izmjene i dopune Zakona o deminiranju koji bi, između ostalog, omogućio i jedinstveni račun za uplate donacija u tu svrhu, već i dalje primjenjuje zakon iz 2002. godine koji  je već zastario i neprimjenljiv.

Inače, prema posljednjim podacima, u BiH ima oko 80.000 mina, a rok da se očisti od mina produžen je do 2025. godine.

Odgovor su "Nezavisne" tražile u Ministarstvu  civilnih poslova BiH, koje imenuje Komisiju za deminiranje, a preko koje idu sredstva BHMAC-u za obavljanje ovog posla, ali smo ostali uskraćeni za  njih, jer je većina službenika ovog ministarstva na godišnjem odmoru, a na fiksne telefone u Ministarstvu jučer se novinarima Nezavisnih nitko nije javljao.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Zatsupničkom domu BiH, kaže da u BiH proces deminiranja ide sporo i da je razlog u tome što se u rješavanju ovog  problema uglavnom oslanjala na strane donatore, ulažući mala ili gotovo nikakva sredstva iz proračuna.

"Zanimljivo je da BiH nije bila u stanju otvoriti ni poseban račun za ove namjene na koji bi se uplaćivala sredstva iz proračuna i donacija, iako su mnoge zemlje donatori na to upućivale i upozoravale", kazala je Majkić.

Ističe da je u Sloveniji osnovana Međunarodna fondacija IPF za potrebe financiranja protuminskog djelovanja u BiH, preko koje su se usmjeravala sva sredstva donatora, od  američke vlade, ali i drugih međunarodnih donatora.

"Eto, što nisu znali da urade nadležni u BiH, znali su Slovenci, pa od toga  sigurno imaju ozbiljne koristi", ističe Majkiće.

Naglašava da je Zakon o deminiranju iz 2002. godine odavno preživio vrijeme u kojem se primjenjuje i da ga treba zamijeniti novim.

"Zbog nekih čudnih i potpuno nerazumnih okolnosti, nikada u Parlamentarnoj skupštini BiH nije uspjelo da se dođe do njegove izmjene i sve se na tome zaustavilo", kaže Majkić.

Njen kolega iz SBB-a Mirsad Isaković mišljenja je da je ovo još jedan dokaz nesnalaženja vlasti u BiH u posljednje 23 godine, pišu Nezavisne novine.

"Sposobni smo, eto, da rješavamo probleme i donosimo zakone koji će onemogućiti pranje novca, da ispoštujemo obveze kako ne bismo bili na sivoj listi Manivala, a nismo u stanju da otvorimo jedan račun u BiH na koji bi donatori uplaćivali novac za deminiranje u BiH",  kaže Isaković.

Naglašava da bi za BiH bilo pogubno kada bi neki od donatora odustao od uplate novca, jer je još uvijek jedna od najzagađenijih zemalja minama u Europi i svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close