Mjere

Dodik: U vrijeme izvanrednog stanja izmjene zakona o kaznama u RS

''Do sada je sve to bilo upućeno u redovne procedure i tu imamo probleme, jer ne može Vlada ili ja nikoga kažnjavati, to mora sud, a nismo naišli na pravu reakciju sudova i tužitelja''
Vijesti / Flash | 03. 04. 2020. u 11:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da je će za vrijeme izvanrednog stanja, koje je danas stupilo na snagu u bh. entitetu RS, biti donesene uredbe sa zakonskom snagom koje će regulrati određena pitanja iz oblasti doprinosa, radno-pravnih odnosa

te zakona o kaznama.
Najavio je promjenu zakona koji se tiče kažnjavanja onih koji ne postupaju po usvojenim mjerama.

''Inzistiram na tome da se formira posebno odjeljenje tužiteljstva i suda, koje će biti proglašeno uredbom sa zakonskom snagom, kako bi smo reagirali na kršenje mjera. Do sada je sve to bilo upućeno u redovne procedure i tu imamo probleme, jer ne može Vlada ili ja nikoga kažnjavati, to mora sud, a nismo naišli na pravu reakciju sudova i tužitelja. Vjerojatno će se ići u formiranje jednog takvog odjeljenja'' – pojasnio je on.

Dodik kaže da će se određene uredbe odnositi i na oblast poljoprivrede.

''Moramo donijeti uredbe sa zakonskom snagom koje idu kao podrška usvojenim mjerama. To podrazumijeva i mogućnost plaćanja doprinosa, jer u zakonu ta mogućnost ne postoji, posebno ne za privatni sektor'' - rekao je on.

Bit će razmotrene i mogućnosti prolongiranja poreskih obveza, ali, napominje, one neće biti otpisane.

Dodik je kritizirao Centralnu banku BiH, jer, kako je ustvrdio, ne odgovara na izazove u kojima se nalazi BiH usljed koronavirusa, jer ne dozvoljava korištenje deviznih rezervi u vrijednosti od 850 milijuna maraka iznad iznosa štampanih konvertibilnih maraka, niti da se smanji obvezna rezerva banaka sa 10 na pet posto.

Naveo je i da je RS zahvalna za pomoć Srbije u medicinskoj opremi neophodnoj u vrijeme koronavirusa, kao i građanima koji se pridržavaju propisanih mjera, što, kaže, već daje određene reuzultate, iako se to mora nastaviti.

''RS očekuje još pomoći u medicinskoj opremi sredstvima iz Srbije. U ovom trenutku očekuje se 10.000 testova iz Kine te 30 respiratora koji su ranije plaćeni, dva milijuna maski, 50.000 zaštitnih odijela'' – rekao je Dodik i naveo da je RS u postupku nabavke još oko 200 respiratora, 10 je dobila iz Srbije, očekuje pomoć iz EU i nabavit će i drugo što je neophodno za rad medicinara.

Pozvao je poslodavce u RS da ne otpuštaju radnike te istaknuo da je neophodno sačuvati gospodarsku aktivnost i da će biti preduzete mjere u tom pogledu.

''Cijenimo da je šteta koja će nastati od koronavirusa u gospodarstvu, od 750-850 milijuna KM, što nije konačna cifra, veća nego što bi bili troškovi zaduživanja i zato pokušavamo da nađemo što je više moguće novca'' – rekao je Dodik i naveo da očekuje da će od prodaje obveznica RS biti osiguran iznos od 250 milijuna, zatim tranše od MMF-a te da se nađu rezerve i u entitetskom proračunu, iz dobiti "Elektroprivrede RS", a kako bi se oko 500 milijuna usmjerilo za pomoć gospodarstvu i radnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close