Znimljivo

Dodik smatra kako nitko ne bi trebao odgovarati za nabavke tijekom pandemije

RS je osigurala sasvim dovoljan broj respiratora za ekstremno tešku situaciju koja nije ni na vidiku i drugih materijala i opreme
Vijesti / Flash | 02. 07. 2020. u 16:35

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komentirajući odgovor Bosne i Hercegovine na pandemiju korona virusa, Milorad Dodik je kazao za N1 kako BiH čini sve što i druge zemlje te naglasio kako taj period ne bi trebao biti predmet istraga vezano za javne nabavke medicinske opreme s obzirom da su bili ekstremno teški uvjeti za nabavku iste.

"Očigledno je da nema medicinskog odgovora na ovu pandemiju. Ona se zadržala i širi mimo svega što su govorili u ožujku - kada dođu topliji dani da će na to utjecati, ali ono se povećalo i u tom pogledu važna je činjenica da to nije onog intenziteta što je bilo ranije. Ali povećava se broj zaraženih i onih kojima treba intenzivna njega. RS je osigurala sasvim dovoljan broj respiratora za ekstremno tešku situaciju koja nije ni na vidiku i drugih materijala i opreme. Vjerujem da je tako i u FBiH. Neki pokušavaju za vrijeme nabavke koja je bila specifična napraviti slučajeve i u FBiH i RS-u na način koji je populistički, da se locira odgovornost za ekstremno teške uvjete u kojima su se nalazile ekipe koje su nabavljale respiratore i opremu. Jedina adresa bila je Kina i nismo se mogli nositi s velikom konkurencijom. Sam New York u jednom trenutku zatražio milijun respiratora, a mi 100. To govori gdje smo mi", rekao je Dodik za N1.

Istaknu je kako taj period ne treba ni biti predmet i da će se pokazati "da ljudi nisu prekršili procedure ni u FBiH ni u RS-u".

"Ako je netko htio privesti premijera, nije trebao za dan da ga pusti već da to provede do kraja što pokazuje da nije bilo jasnih podataka o tome jeste ili nije. Ja jesam za to da se utvrdi odgovornost i protiv svih kojih se bave malverzacijama, ali ne trebaju odgovarati za ekstremno teške uvjete nabavke. Lako je bilo sjediti u kućama i čekati vrijeme da dignete galamu, a ne raditi ništa. Sam Novalić i oni koji su radili na tome mogu svjedočiti koliko je bilo teško, a mogu i ja sam", kazao je Dodik.

Komentirajući odluku EU da ne otvori granice za građane BiH zbog povećanog broja oboljelih, rekao je kako je "pandemija u BiH upravo došla iz EU i može se pratiti način na koji je došla".

"BiH nije ništa različita od drugih u regiji u EU i naši građani ne zaslužuju tretman EU na ovaj način. Bilo bi logično da se uspostavi sustav reciprociteta. Tu je i udar na gospodarstvo i gospodarski život. Katastrofalne posljedice pandemije će doći do svakoga. BiH nema samoobrambeni sustav u smislu jakog gospodarstva. Imat će daleko teže posljedice i nije fer ni korektno od EU. Kreatori mnogih rješenja u BiH upravo iz EU. Vjerujem da će pandemija imati padajući trend i da će se brzo granice EU otvoriti za naše građane", rekao je Dodik.

Na pitanje zbog čega je Srbija odbila pomoć BiH, Dodik je kazao kako "nije sporna pomoć već politizacija pomoći".

"Srbija je daleko organiziranija od BiH. Nisam uopće pitan kao član Predsjedništva za tu vrstu pomoći. Žao mi je svih ljudi, ali vjerujem da Srbiji ne fali ništa od medicinske opreme. Tamo (Novi Pazar, op.a.) se značajan broj liječnika razbolio i to jeste problem, ali Novi Pazar ne treba odvajati niti dramatizirati to pitanje da Srbija nešto ne da. Pokazala je humani karakter pomažući RS, Goražde i svakome tko je zatražio pomoć", zaključio je Dodik, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close