U nepoznatoj misiji

Dodik: Talijanskim zrakoplovom iznad Banja Luke grubo prekršene granice BiH

Dodik je napomenuo da je zapovjedništvo EUFOR-a u BiH najavilo da bi ovih dana trebalo doči do preleta francuskih vojnih aviona tipa "rafale" nad teritorijom BiH, ali da nije bilo nikakvih najava za nalete drugih vojnih aviona.
Vijesti / Flash | 08. 03. 2022. u 20:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da su danas grubo prekršene granice BiH preletima talijanskog vojnog zrakoplova iznad Banja Luke i cijele Krajine, kao i da je to još jedan dokaz da je BiH međunarodni protektorat.

Dodik je napomenuo da je zapovjedništvo EUFOR-a u BiH najavilo da bi ovih dana trebalo doči do preleta francuskih vojnih aviona tipa "rafale" nad teritorijom BiH, ali da nije bilo nikakvih najava za nalete drugih vojnih aviona.

On je napomenuo da su građani Banja Luke, a i cijele Krajine, danas mogli čuti i pročitati vijest na raznim portalima da nebom iznad njih kruži talijanski vojni zrakoplov u nepoznatoj misiji i s nepoznatom namjerom, te smatra da se s pravom zabrinuto pitaju o čemu se radi.

Naime, kako su objavili portali, na internet stranici "Flightradar24" se vidi da je riječ o avionu pod oznakom iam41188 talijanskih zračnih snaga, prenosi Srna.

Dodik je za Srnu istakao da se postavlja opravdano pitanje šta taj avion radi iznad Krajine i za koga i u koje svrhe prikuplja podatke?

On je upitao je li samo Krajina interesantno područje za izviđanje ili je cilj sasvim drukčiji?

"Želi li se ovim poslati neka poruka narodu Krajine u vrijeme ratnih događanja nad Ukrajinom i višemjesečnim političkim tenzijama u BiH", pita Dodik.

Ako ovako mogu da nad teritorijom BiH nadlijeću razne strane letjelice, Dodik kaže da je onda opravdano pitanje opstanka suvereniteta BiH i da to predstavlja još jednu potvrdu o državi pod protektoratom međunarodne zajednice ili nekih organizacija koje nastupaju sa pozicije sile.

"Mi ne možemo na ovo utjecati, ali izražavamo duboki protest zbog ovakvog grubog kršenja granica BiH. Nije opravdanje ni to da se ovo svrstava u redovne aktivnosti EUFOR-a niti da se opravdava nekim članovima Daytonskog mirovnog sporazuma", istakno je Dodik.

Predsjedništvo BiH, kako je istaknu, o ovome nije obavješteno, a nije mu ni poznato je li neko u BiH upoznat s tim.

"Krajnje je vrijeme da se prestane ovako ponašati ili da se ukine ovakva BiH", zaključio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close