''Nismo nešto pričali''

Dodik o inicijativi promjene imena RS-a: Pitao sam Bakira jel' obziljan, on me samo gledao

Političari iz RS-a svakodnevno doživljavaju pritiske, rekao je
Vijesti / Flash | 20. 02. 2019. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Milorad Dodik i Bakir Izetbegović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je na sastanku s liderima SDA i HDZ-a BiH u ponedjeljak Bakira Izetbegovića upitao o inicijativi o promjeni imena RS-a.

"Nismo nešto o tome razgovarali, ali sam ga upitao da li je ozbiljan u vezi s tim, on me samo gledao", rekao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara.

Dodik je, kako prenosi Klix.ba, danas zajedno s veleposlanikom Rusije Petrom Ivancovom položio vijenac kod spomen-ploče nekadašnjem ruskom veleposlaniku u UN-u Vitaliju Čurkinu koji je poznat po tome što je u Vijeću sigurnosti blokirao Nacrt rezolucije o Srebrenici koji je predložila Velika Britanija.

Ponovio da je u ovom trenutku otvoreno pitanje formiranja vlasti i da na spomenutom sastanku s Izetbegovićem i Draganom Čovićem nije bilo nikakvih pomaka.

"Bili smo nedavno u Bruxellesu i tamo je rečeno da ničim nije uvjetovano formiranje vlasti ni MAP-om, ni NATO-om niti bilo kakvim upitnicima", rekao je Dodik.

Novinari su ga upitali je li riješeno pitanje njegovog osiguranja, budući da inzistira na pripadnicima MUP-a RS, dok je nadležnost na Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Dodik je rekao "anketirajte ove momke iza mene i vidjet ćete odakle dolaze, iz MUP-a RS".

 Rekao je da političari iz RS-a svakodnevno doživljavaju pritiske zbog ulaska BiH u NATO te da se odluka Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti ne uvažava. Govoreći o problemima u vezi s migrantima rekao je da je za to najviše odgovorna "aktualna nesposobna struktura" na nivou države.

Kopirati
Drag cursor here to close