ideje

Izetbegović neće tražiti ocjenu ustavnosti imena Republike Srpske

Vijesti / Flash | 31. 01. 2017. u 07:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da neće tražiti ocjenu ustavnosti imena Republike Srpske. Izetbegović je izjavio da je bilo tih ideja prije desetak godina, u vrijeme kad je uvažena apelacija Alije Izetbegovića o konstitutivnosti naroda koji moraju biti konstitutivni i u nazivu.

"Međutim, procijenilo se da za to u tom trenutku nema šanse. Naziv Republika Srpska - da je u engleskoj verziji u originalu Daytonskog mirovnog sporazuma i da se zove 'Republic of Srpska' ili 'Serb Republic' - tada bi imali jedno drugačije stanje, vjerojatno. U engleskom, originalnom nazivu zove se 'Republika Srpska', što ništa na engleskom ne znači", objasnio je Izetbegović.

On je rekao da je treći entitet neprihvatljiv.

Izetbegović je rekao da su iz Hrvatskog narodnog sabora "ovaj put otvoreno izašli sa zahtjevom koji se može okarakterizirati kao zahtjev za treći entitet", ali da je za SDA i njega "nova etnička podjela - neprihvatljiva".

Govoreći o incidentu uoči sastanka Povjereništva SDA za Srebrenicu, on je rekao da je to protuzakonito i nasilje koje će imati svoje konsekvence pred sudovima, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close