Procedure

Dodik: Njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici

Dodik je ocijenio da političar formata Christiana Schmidta zna kakve su procedure za imenovanje visokog predstavnika predviđene Daytonskim mirovnim sporazumom i da će izbjeći “avanturizam nelegalnim dolaskom u BiH”
Vijesti / Flash | 25. 06. 2021. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici, već je to isključivo Vijeće sigurnosti UN, te da to ozbiljna država kakva je Njemačka zna.

Dodik je ocijenio da političar formata Christiana Schmidta zna kakve su procedure za imenovanje visokog predstavnika predviđene Daytonskim mirovnim sporazumom i da će izbjeći “avanturizam nelegalnim dolaskom u BiH”, rekao je Dodik za Srnu.

“Rečenicu da mu na raspolaganju stoje izvršna ovlaštenja, koju je izgovorio pred njemačkim parlamentom, vidim kao neupućenost u mandat i ovlasti institucije visokog predstavnika onako kako je predviđeno Daytonskim mirovnim sporazumom”, istaknuo je Dodik, na pitanje da prokometira Schmidtovu izjavu da će 1. kolovoza stupiti na dužnost i da su mu na raspolaganju ovlasti OHR-a koja su i dalje potrebne BiH.

Dodik je naglasio da i dalje smatra da je “vrijeme međunarodnog intervencionizma na način kako je dio međunarodne zajednice tretirao BiH – prošlost i da je davno bio trenutak da o budućnosti BiH razgovaraju oni koji svoje mandate crpe na izborima.”

“Neizabrani stranac, koji bi eventualno došao i to još mimo odluke Vijeća sigurnosti, suspendirao bi i ono malo demokratskih iskoraka koji su u 26 godina protektorata napravljeni. Kakvu nam poruku šalju 26 godina nakon okončanja građanskog rata ako je jedini vid pomoći BiH namjesnik i to nametnut mimo svih procedura i pravila neka se zapitaju svi, posebno oni koji oduševljeno dočekuju protektora, koji bi trebalo da ispunjava njihove ratne želje i ciljeve”, istaknuo je Dodik.

Dodik je rekao i to da, ako EU od BiH očekuje da bude pravna i uređena država, ne bi smjela da na nepravan način više intervenira u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close