Nakon tragedije

Dodik najavio nove mjere u školama i uputio poruku roditeljima

Kako on navodi, na vanrednoj sjednici razgovarano je o narednim koracima, da bi mogući tragičan događaj spriječili na našoj teritoriji.
Vijesti / Flash | 04. 05. 2023. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U narednom periodu nastojat ćemo realizirati niz mjera koje će pomoći u sigurnosti maloljetnika u školama", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na konferenciji za novinare nakon izvanredne sjednice Vlade povodom jučerašnje tragedije u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar".

"Odgojiti dijete nije samo stvar škole. Škola ga usmjerava, obrazuje. Olako smo prihvatili vrijednosti koje dolaze sa Zapada, a te vrijednosti ne odražavaju naše društvo u cjelini. Naše mjere daju rezultate i one su dobre, ali ne do kraja", istaknuo je Dodik, prenosi N1.

Kaže da će veoma brzo uvesti zabranu nošenja telefona u škole.

"Nema tu ljutnje roditelja, ili bilo koga. Prosvjetni radnici rade težak posao i mi ih moramo podržati. Oni moraju biti veoma cijenjeni u društvu. Autoritet nastavnika, učitelja moramo da vratimo na razinu drugog roditelja. Najveći uspjeh svakog roditelja jeste kada iza sebe ostavi cijenjenog člana društva, a ne delinkventa", naveo je Dodik.

Kako on navodi, na vanrednoj sjednici razgovarano je o narednim koracima, da bi mogući tragičan događaj spriječili na našoj teritoriji.

"Povodom nažalost, ovog događaja, razgovarali smo što možemo učiniti, to je dodatno osiguranje školskih objekata. Mi smo razvili sistem kontrole u okviru obrazovnih institucija. Jednako tako, u narednih godinu dana svaka škola koja nema ogradu, bit će ograđena", ističe Dodik.

Kaže, nove mjere će uskoro biti uvedene. Također, naveo je kako moraju učiniti sve da vrate dostojanstvo prosvjetnim radnicima.

"Uvest ćemo redovno i vanredno testiranje djece na eventualno uzimanje opojnih droga i donijeti rigorozne mjere za one koje uzimaju kako bi se usmjerili na pravi put", rekao je Dodik.

Premijer RS Radovan Višković kazao je kako će pripadnici MUP-a RS i u narednim danima pojačati prisustvo kod škola. Također, sjednice ovog tipa održavat će se svaka tri mjeseca.

"Iz zakona treba izbaciti sve što prosvjetnim radnicima umanjuje obrazovnu funkciju i što ih stavlja u podređeni položaj u pogledu discipline prema onom što djeca čine u školama. Autoritet nastavnika i učitelja moramo vratiti na nivo drugog roditelja ili roditelja ako pravi roditelj zakaže", rekao je Dodik.

Pozvao je roditelje da više prate svoju djecu, pogotovo na društvenim mrežama i ograničen pristup.

Kopirati
Drag cursor here to close