''Najveća prijetnja''

Dodik komentirao vježbe gađanja na vojnom poligonu kod Mostara

Kazao je kako je ''najveća prijetnja regionalnoj i europskoj sigurnosti ignoriranje postojanja islamskih radikalnih grupa u BiH i njihove povezanosti s terorističkim organizacijama''.
Vijesti / Flash | 22. 04. 2024. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Dodik.net / Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je nedavni slučaj o kojem je pisao Bljesak - da su osobe povezane s vehabijskim pokretom vježbala gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među kojima su bile i četiri maloljetne ženske osobe.

Kazao je kako je ''najveća prijetnja regionalnoj i europskoj sigurnosti ignoriranje postojanja islamskih radikalnih grupa u BiH i njihove povezanosti s terorističkim organizacijama''.

''Najnovije medijske informacije da osobe koje su povezana s takvim strukturama slobodno dolaze u BiH i imaju pristup vojnom poligonu, te da tu vježbaju gađanje, govori da je značajan broj takvih ljudi koji slobodno ulaze u BiH i ne prijavljuju se kao stranci jer imaju dokumenta i to otvara prostor za razne scenarije'', kazao je Dodik na svom twitter profilu.

BiH bila i ostala utočište islamskim radikalistima

Istaknuo je kako je ''BiH bila i ostala utočište islamskim radikalistima i s tim pitanjem se što prije mora suočiti''.

Naime, u vojarni Miralem Jugo kraj Mostara postoji strelište gdje većinom policijske agencije i specijalni timovi uz odobrenja Ministarstva obrane BiH, u ovom slučaju ministra Zukana Heleza, rade vježbe gađanja.

Dozvolu od ministarstva obrane za izvođenje vježbi s bojevom municijom dobio je i Klub za praktično streljaštvo Velež, koji se 16. veljače prijavio na vježbe, a kako tvrdi izvor upućen u ovaj slučaj, uspostavilo se da su pojedini članovi koji su tada pristupili vježbama bliski vehabijskom pokretu.

Slučaj u vojarni Miralem Jugo predmet je i istrage više agencija, potvrđeno je za Bljesak.info iz više pouzdanih izvora. Istraga je do sada utvrdila kako su u ovoj skupini osobe u BiH boravile na kraćem proputovanju ali i da su među njima bile i četiri maloljetne ženske osobe. Izvori bliski istrazi tvrde da su neke osobe pripadnici radikalnih vehabijskih paradžemata.

Na trening pucanja došli maloljetnici i žene

Neki su u BiH došli iz Danske, dio njih se, prema operativnim informacijama koje su dane Bljesku, vratio u Dansku. Ispostavilo se da je među osobama koje su došle na spomenuti trening i maloljetnici i žene što se vidi i na fotografiji koja je u posjedu portala Bljesak.info.

Nakon što su se prijavili u vojni kompleks, kako saznaje Bljesak, propušteni su i otpraćeni do strelišta gdje su izvodili taktičke vježbe i pucanje iz vatrenog oružja.

Jedan od pripadnika Oružanih snaga BiH je prijavio nadležnima grupu koja je vježbala te je pokrenuta interna istraga u Oružanim snagama, a nakon toga obaviješteni su i Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (MUP HNŽ), Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Obavještajno sigurnosna agencija (OSA), a sa svime je upoznat i EUFOR.

Kopirati
Drag cursor here to close