Vijeće ministara

Dobri za Švicarsku, ali ne za BiH: Država ne želi policajce u 'domaćoj' uniformi

''Pravilnik dovest će do enormnog povećanja izdvajanja proračunskih sredstava koja se izdvajaju za policijske uniforme, jer neće biti bilo kakve konkurencije u postupku javnih nabavki. Kome je u interesu da se nepotrebno razbacuju javna sredstva ?!''
Vijesti / Flash | 26. 02. 2018. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH domaćim firmama onemogućava proizvodnju policijskih uniformi, priopćio je BH konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme.

Naime, kako navode u svom priopćenju, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je krajem prosinca 2017. godine Pravilnik o policijskoj uniformi, kojim se domaći proizvođači onemogućavaju da uopće sudjeluju u javnim nabavkama, koje će policijske agencije na nivou BiH u budućnosti raspisivati.

''Time se nanosi nesaglediva šteta domaćoj industriji. Direktno je ugroženo stotine radnih mjesta. Pravilnikom su, naime, propisani specifični tehnički kriteriji koje ispunjava samo jedna vrsta uniformi, koje se proizvode izvan BiH i čiji ekskluzivni zastupnik za BiH je jedna domaća trgovačka firma. BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme kojeg sačinjavaju MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka, već dva mjeseca traži od čelnika Vijeća ministara BiH da nas prime na razgovor i saslušaju naše argumente. Nažalost, do sada smo naišli samo na šutnju i ignoriranje'', naveli su u svom priopćenju iz BH konzorcija, čiji su članovi firme sa višedesetljetnim iskustvom u proizvodnji policijskih i vojnih uniformi, te druge policijske i vojne opreme.

Ove firme, kako navode, zapošljavaju više od 1.000 radnika, sve svoje obaveze izvršavaju na vrijeme i u skladu sa zakonom.

''Naši članovi ostvaruju desetine milijuna KM prihoda na godišnjem nivou, od čega je polovina prihod od izvoza čija vrijednost se povećava iz godine u godinu. Policijske uniforme proizvedene u BiH koriste policijske snage u Austriji, Švicarskoj i drugim zemljama'', navode iz BH Konzorcija, koji traži od Vijeća ministara BiH da osigura da domaće firme i njihovih blizu 1.000 radnika u vlastitoj zemlji imaju pravo raditi posao za koji se specijaliziraju godinama i za koji su pokazali da rade više nego uspješno.

''Svaki kriterij kvaliteta koji se propiše BH Konzorcij će podržati i spreman ga je ispuniti. Ono što ne možemo ispuniti jesu tehničke karakteristike određenih proizvoda i materijala koji su zaštićeni, a koji se favoriziraju. Sporni Pravilnik dovest će do enormnog povećanja izdvajanja proračunskih sredstava koja se izdvajaju za policijske uniforme, jer neće biti bilo kakve konkurencije u postupku javnih nabavki. Kome je u interesu da se nepotrebno razbacuju javna sredstva koja se troše za ove namjene, samo je jedno od otvorenih pitanja?  Ovim putem javno pozivamo Vijeće ministara BiH i prije svega ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da otvore dijalog sa domaćim proizvođačima, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rješenja. Također pozivamo predstavnike Ministarstva sigurnosti BiH da obiđu domaće tvornice i uvjere se u kapacitete i mogućnosti bh. proizvođača'', naveli su u priopćenju.

Dodaju, kako BH Konzorcij ne traži od Vijeća ministara BiH bilo kakve privilegije i povlašteni status, nego samo traže priliku i mogućnost da pod jednakim uvjetima natječu za nabavku proizvoda za koje se specijaliziraju godinama i koji ispunjavaju najoštrije standarde kada je u pitanju kvaliteta.

''Tražimo da i u BiH imamo iste uvjete koje imamo i u drugim europskim državama u kojima rade i u kojima imamo priliku raditi, dok nam se takva prilika onemogućava u vlastitoj državi, što je presedan koji vjerojatno nije zabilježen nigdje'', navodi se u priopćenju Konzorcija kojeg potpisuju Mustafa Kundić, MEN d.o.o. Travnik, Nikica Golemac, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar Ljubomir Teodorović, Sparta d.o,o. Banja Luka.

Kopirati
Drag cursor here to close