Nabavka letjelice

Do kada će nam požare gasiti drugi?

Unatoč najavljenoj nabavci i izdvojenim novcima za protupožarne letjelice, helikopterima Oružanih snaga BiH pri gašenju požara iz zraka i ove godine u pomoć stižu kanaderi iz Hrvatske.
Vijesti / Flash | 21. 07. 2022. u 07:01 Bljesak.info
Kada će FBiH imati protupožarne letjelice?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O nabavci protupožarnih letjelica govori se godinama, ali do danas se malo toga konkretno uradilo. Od obećanja došlo se do radne grupe, jedne, pa druge i još uvijek neizvjesne nabavke.

Unatoč najavljenoj nabavci i izdvojenim novcima za protupožarne letjelice, helikopterima Oružanih snaga BiH pri gašenju požara iz zraka i ove godine u pomoć stižu kanaderi iz Hrvatske. Nedostatak domaće protupožarne letjelice najbolje osjete gasitelji sa zemlje, prenosi BHRT.

„Inicijalne požare bi dosta dobro riješili. Samo jedan nalet nečega da je bilo, požar bi bio rješen, ne bi došlo do ovoga“, kazao je zapovjednik Mario Čutura, zapovjednik Vatrogasne jedinice Posušje.

A do ovoga je došlo jer je procedura odobrenja helikoptera veoma komplicirana. U ožujku ove godine Federalna je Vlada izdvojila 30 milijuna maraka za nabavku protupožarnih letjelica, urađen je elaborat, formirana prva, a potom i druga Radna skupina, no od letjelica ni traga ni glasa.

„Treba prvo formirati specijalističku jedinicu za spašavanje i gašenje, odabrati v.d. direktora koji će onda raditi na uspostavi i formiranju jedinice i tek onda bi se išlo u nabavku aviona“, pojašnjava Boris Balaban, iz Radne grupine za nabavku protupožarnih letjelica

Pero Pavlović, glasnogovornik Civilne zaštite HNK govori: „Nažalost, iskustvo nam govori da će, bojim se, proteći još jako puno vremena da taj projekat realiziramo. Način na koji to najavljuju, čini mi se da je više ugodna uhu priča.“

Odobrenjem nabavke letjelica i obuke pilota očekivalo se da ćemo ovo ljeto biti spremniji za požare. No, i ovoga ljeta požari gutaju hektare šuma i endemske vrste. A priča o letjelicama još je samo priča.

„Pare imaju osigurane u budžetu a kad sklopite ugovor, čekate godinu i po do dvije da vam isporuče avione“, objašnjava Balaban.

„Došli smo u situaciju da nam je potpuno svejedno kad gori šuma, samo je bitno da nije blizu kuća iako se radi o enormnoj šteti. Ovakva politika krade praktično od građana te milijune, obećava kanadere koji nikako da stignu a praktično mi iz godine u godinu imamo štetu i, nažalost, sve teži položaj vatrogasaca'', mišljenja je Aner Žuljević, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH (SDP)

Na godišnjoj razini, u federalni se proračun slije do 28 milijuna maraka preko naknada za zaštitu od požara. S tim novcem u proteklih devet godina, kada je federalna Vlada donijela odluku o nabavci letjelica, mogli smo imati eskadrilu. Danas sve teže možemo iznajmiti tuđe letjelice budući da su ih prethodno rezervirale mediteranske zemlje koje se također bore protiv požara.

Do sklapanja nekog sljedećeg sporazuma, naše tlo gase neumorni gasitelji i, kad dobiju odobrenje Predsjedništva, helikopteri Oružanih snaga BiH koji i nisu adekvatno opremljeni za gašenje požara. A vlastite ćemo air-traktore, u najboljem slučaju, na nebu ugledati tek 2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close