Sunčani most

Dječak sa Down sindromom izbačen iz inkluzivnog vrtića u Mostaru

Vijesti / Flash | 22. 02. 2016. u 19:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon tri godine, P.M., dječak sa Down sindromom izbačen je iz inkluzivnog vrtića Sunčani Most u Mostaru, koji mu je bio drugi dom.

Prošle godine je direktorica vrtića obavijestila roditelje da P.M. ne može više dolaziti, a kao razlog je navela "agresivno ponašanje". P.M. je u vrtić morao ići još jednu godinu, jer je to bio preduvjet da pođe u prvi razred osnovne škole.

Roditeljima, koji nisu htjeli da se njihova imena spominju u tekstu, nije ništa drugo preostalo, nego da pravo za svoje dijete potraže putem suda, jer smatraju da je diskriminirano na najteži mogući način, piše diskriminacija.ba.

Tužba je na sudu, čeka se prvo ročište. U međuvremenu, maloljetni P.M. je kući, ne ide u vrtić i nije sa svojim vršnjacima. Njegovi roditelji kažu da su bitku već izgubili, bez obzira na to kakva se presuda donese, jer ono što je njihov sin do sada izgubio, više neće moći nadoknaditi.

Maloljetni P.M. je kako kažu njegovi roditelji bio sretan u vrtiću Sunčani Most u koji je išao tri godine. Bili su zadovoljni, a on je tamo stekao prijatelje. Prvi problem je nastao u ožujku prošle godine, kada je došla nova odgajateljica, a prethodna, koja je radila s dječakom, otišla na trudničko bolovanje.

Roditelji nisu htjeli posebno govoriti o tome, jer kako su rekli, "ne žele se miješati u njihov rad", ali su definitivno primijetili promjene u ponašanju njihovog sina. U svibnju su problemi postali ozbiljniji, jer dječak ne samo što je odbijao ići u vrtić, već se vraćao kući s vidljivim ozljedma, a roditelji nikada nisu dobili objašnjenje kako su nastale.

Odgoda prvog razreda

P.M. je u školskoj 2015/2016 trebao krenuti u prvi razred. Međutim, roditelji su od Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grada Mostara, dobili odobrenje odgađanja polaska u prvi razred. Preporučeno je da dijete provede još jednu godinu u vrtiću, kako bi bio spreman za prvi razred.

Sa službenim dokumentom Službe, roditelji su otišli u vrtić, tražili upis, jer su - bez obzira na to što se događalo prethodnih nekoliko mjeseci - smatrali da je taj vrtić ipak najbolji za njihovo dijete.

Djetetova majka kaže da nije bilo nikakvih problema na novom upisu.

"S potvrdom o odgodi polaska u prvi razred, otišli smo u vrtić i prvog lipnja upisali dijete. Međutim, 18. lipnja, direktorica nam je rekla da dijete više ne dovodimo, jer je agresivno. Dva dana prije toga (16. i 17.), ona ga je snimala mobitelom i to joj služi kao dokaz o agresivnosti našeg djeteta", rekla nam je majka malog P.M.

Majka je dodala da je direktorica to radila bez njihovog znanja i da je također bez njihovog znanja, dijete bilo pod nadzorom psihologa. Bez roditelja, u vrtiću su zaključili da je dijete agresivno i da ono više ne može u vrtić.

"Bilo kako bilo, ona je nas 18. lipnja 2015. izbacila iz vrtića i zabranila dolazak", rekao je otac djeteta. Roditelji su dokument o obzervaciji psihologa tražili od direktorice na uvid, međutim nisu ga dobili.

Sljedeći korak je bio da se organizira sastanak s Upravnim odborom donatora u Austriji.

"Htjeli smo da o našem trošku odemo i na zajedničkom sastanku dođemo do rješenja koje je najbolje za naše dijete", rekla je majka.

Direktorica nije pristala na ovu opciju. U međuvremenu, kaže otac djeteta, ona je zvala donatore u Austriji i od njih dobila nalog da se dijete ipak mora vratiti u vrtić. Ona je pristala, ali da P. samo u sedmom mjesecu dolazi u vrtić. Za rujan 2015. nije željela ni čuti.

Roditelji su se obratili Ministarstvu obrazovanja znanosti, kulture i sporta HNŽ. Zajednički sastanak roditelja, direktorice vrtića i predstavnika ministarstva, bio je zakazan za 31. kolovoza prošle godine.

Direktorica opet zabranila ulaz

Na sastanku su se pojavili svi, osim direktorice Biljane Čelan, jer su roditelji na sastanak pozvali i predstavnika Institucije ombudsmena. Istog dana, roditelji su od Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ dobili dokument, kojim se nalaže "kontinuitet uključivanja u predškolski odgoj maloljetnog P.M.".

Roditeljima su iz ministarstva preporučili da se direktorici vrtića ponovo obrate, u nadi da će se mirnim putem riješiti problem.

"Mi smo tako i učinili. Poslali smo joj dopis i obavijestili je da ćemo dijete dovesti 4. rujna, jer smo dobili dokument od ministarstva, kojim se nalaže da se dijete vrati u vrtić", rekla je majka.

Kako se moglo i očekivati, direktorica ih je fizički spriječila i ponovo, bez obzira na to što je postojala preporuka ministarstva, zabranila ulazak djeteta u vrtić.

U međuvremenu, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ se promijenio, došao je novi. Roditelji P.M. su dobili identičan odgovor, odnosno preporuku i od novog ministra, uz obećanje da će ministarstvo osigurati mobilni tim i asistenta, samo da se dijete vrati u vrtić.

Tu preporuku su dobili u listopadu. Za to vrijeme, dječak je bio u kući, umjesto u vrtiću.

Institucija Ombudsmana izdala je preporuku da se dječak vrati u vrtić. Direktorica Biljana Čelan ni ovu preporuku nije ispoštovala, i roditeljima je preostala samo tužba na sudu.

O ovom slučaju novinari Diskriminacije su htjeli razgovarati i sa samom direktoricom. U kratkom telefonskom razgovoru, rekla je da po preporuci njene odvjetnicee, neće ništa govoriti o slučaju.

Ahmet Salčin, pravnik iz organizacije Vaša prava BiH, koji vodi ovaj slučaj i zastupa roditelje maloljetnog P.M., kaže da je u ovom slučaju dovoljno to što je postupak istraživanja izvršila Institucija ombudsmena BiH, kao središnja institucija za zaštitu od diskriminacije.

Salčin kaže da su preporuke Ministarstva obrazovanja,znanosti, kulture i sporta HNŽ i Institucije ombudsmena bile dovoljne da se pokrene tužba, jer obje upućuju da se dijete vrati u vrtić, jer je to u najboljem interesu djeteta poštujući Konvenciju o pravima djeteta.

Najveći problem je, kako naglašava Salčin, to što je P.M. ove godine trebao krenuti u prvi razred, a do tada je trebao biti u vrtiću.

Odluka o zabrani nejasna

"Prema Zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju, dijete godinu dana prije polaska u prvi razred, mora biti u vrtiću. Ako se dijete nije moglo upisati u vrtić, pored svih preporuka i činjenice da je tamo već bio, u vrtić koji je inkluzivan i koji ima program i osoblje za rad sa djecom s posebnim potrebama, gdje se onda dijete trebalo upisati'', govori Salčin.

Njemu je ostalo nejasno čime se direktorica vrtića vodila kada je donijela odluku da djetetu zabrani dolazak u vrtić.

Još jedna stvar koja je potpuno kontradiktorna, govori Salčin, jeste jedan od dopisa direktorice u kojem ona kaže da u vrtiću mogu angažirati volontere da rade u vrtiću, da bi u nekom drugom trenutku govorila kako vrtić nema dovoljno osoblja.

"Ako je direktorica imala preporuku ministarstva, preporuku ombudsmena i ako je najbolji interes djeteta bio da nastavi ići u vrtić, ne znam iz kojih razloga je izbacila dijete. Sve to ćemo utvrditi na sudu", poručio je Salčin.

Dok se čeka na prvo ročište, mali P.M. je u kući. Povremeno sa roditeljima i dvojicom starije braće ode u igraonu, ne bi li se igrao i družio i sa drugom djecom. Veći dio dana provodi sam sa mamom. Ona je u kući s njim. Otac radi, dok su njegova braća u školi. Međutim, igraona ne može zamijeniti vrtić – u kome za njega, iz neobjašnjivih razloga, nema mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close