Novi zakon

Njemačka planira efikasnije mjere protiv ilegalnih migranata

Među te mjere spada i mjera po kojoj bi osobe kojima je odbijen zahtjev za ostankom u Njemačkoj bile dužne prijaviti ako noć ne provode na prijavljenom mjestu boravka.
Vijesti / Svijet | 18. 11. 2018. u 16:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka planira zakon koji bi omogućio brže i učinkovitije protjerivanje osoba koje se nalaze ilegalno u zemlji, a ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer je otvorio mogućnost protjerivanja i u Siriju. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako javlja u nedjelju Bild am Sonntag, planira novi zakon koji bi sadržavao mjere za lakše protjerivanje osoba koje su obvezne napustiti Njemačku. 

Među te mjere spada i mjera po kojoj bi osobe kojima je odbijen zahtjev za ostankom u Njemačkoj bile dužne prijaviti ako noć ne provode na prijavljenom mjestu boravka.  

Mnogi pokušaji protjerivanja osoba koje moraju napustiti Njemačku propadaju zbog toga jer se osoba ne nalazi na mjestu boravka prilikom dolaska policije. 

Nadalje bi podnositelji zahtjeva za azilom svoju poštu mogli podizati samo uz pomoć čip-kartice čime bi se moglo dokazati da su i zaprimili odluku o protjerivanju iz zemlje. 

Aviokompanije bi izdavale karte bez unesenog imena tako da bi se one mogle primijeniti i na druge putnike u slučaju da osoba koja je prvobitno trebala biti protjerana ne bude pronađena u svom smještaju. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je demantiralo sadržaj dokumenta koji je objavio Bild ali je saopćeno kako se trenutno „intenzivno radi“ na zakonu o olakšanju protjerivanja, prenosi Al Jazeera Balkans.  

Njemački ministar Horst Seehofer prihvatio je u međuvremenu inicijativu nekih saveznih pokrajina poput Saske koje se zalažu za protjerivanje kriminalaca i u Siriju. 

- Trenutno intenzivno ispitujemo mogućnosti protjerivanja kriminalaca i osoba od kojih prijeti opasnost u Siriju - rekao je Seehofer u petak.  

Konačnu odluku o tom pitanju bi trebala biti donesena krajem novembra na sastanku ministara unutarnjih poslova saveznih pokrajina.

 
Kopirati
Drag cursor here to close