Pripremno ročište

Disciplinski postupak protiv Švrake zbog izbjegavanja raspodjele predmeta putem sistema TCMS

''Najmanje pet godina je, svjestan obaveze primjene, propustio postupiti i poduzeti radnje za otklanjanje smetnji za primjenu TCMS-a''.
Vijesti / Flash | 11. 02. 2022. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) održala je pripremno ročište u postupku protiv Mahmuta Švrake, koji se tereti zbog izbjegavanja raspodjele predmeta putem sistema za automatsko upravljanje predmetima (TCMS) i neprovođenja sigurnosnih provjera uposlenika Republičkog tužiteljstva.

Prema disciplinskoj tužbi koju je Ured disciplinskog tužitelja (UDT) podnio 24. studenog 2021., Švraka se, kao glavni republički tužitelj Republičkog tužiteljstva Republike Srpske, tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, jer je, kako je navedeno, u periodu od najmanje pet godina propustio u Republičkom tužiteljstvu osigurati raspodjelu predmeta putem TCMS-a, za čiju primjenu je odgovoran.

''Najmanje pet godina je, svjestan obaveze primjene, propustio postupiti i poduzeti radnje za otklanjanje smetnji za primjenu TCMS-a'', navela je glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević.

Švraka se po drugoj točki disciplinske tužbe tereti za propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.

On je, kako je navedeno, u periodu od najmanje pet godina propustio osigurati obavezu da se za uposlenike provedu personalizirane sigurnosne provjere.

Propustio je postupiti po nalogu od 17. srpnja 2019. godine prema kojem su sve institucije obavezne da provedu provjere shodno Zakonu o zaštiti osobnih podataka.

Švraka je kazao da će sve što ima reći ostaviti za glavno ročište, dodavši kako je tužba napisana za prvostupanjski organ bez poznavanja drugostupanjskog organa.

''Napisana je iz klišea koji je poznat'', rekao je Švraka, dodavši da svi tajni podaci dolaze kod njega, te da nitko od ostalih radnika nema dodira s njima.

Kurspahić-Nadarević je navela provođenje 13 materijalnih dokaza, čije izvođenje je prihvaćeno.

Švraka je predložio svoje i saslušanje Dragice Tojagić, tajnice Republičkog tužiteljstva, što je komisija prihvatila, dok je za izvještaje o radu i uvid u Zakon o radu ovog tužiteljstva zatraženo da se prvobitno dostave Uredu na očitovanje.

Nastavak pripremnog ročišta i glavno ročište zakazani su za 21. ožujak 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close