Sporni nazivi ulica

DF: Kako može u Mostaru?

''Smatramo da ličnosti poput Mustafe Busuladžića u povijesnom smislu ničim nisu zadužile Sarajevo''.
Vijesti / Flash | 14. 07. 2022. u 18:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni odbor Demokratske fronte poziva Vladu Kantona Sarajevo i Općinu Centar da po hitnoj proceduri izmijene nazive ulica u Sarajevu koje nose imena po kvislinzima i promotorima kvislinških ideologija.

''Smatramo da ličnosti poput Mustafe Busuladžića u povijesnom smislu ničim nisu zadužile Sarajevo, da se radi o povijesno gledano potpuno marginalnim figurama, koje nikada ne bi dobile ulicu u Sarajevu, da im komunistički režim nije oduzeo život zbog pripadništva ideologiji koja je poslije Drugog svjetskog rata doživjela zaslužen poraz'', kazali su u priopćenju iz Demokratske fronte.

''Sam Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva BiH, u svojim javnim istupima nigdje nije isticao bilo kakav značaj spomenutog Busuladžića, pa je stoga nejasno u čemu stranke desnog političkog spektra vide ideološku i političku opravdanost toga da Busuladžić uživa status figure koja zaslužuje da ima ulicu u Sarajevu''.

''Sa druge strane još je nejasnije zbog čega stranke lijevo - liberalne orijentacije, poput Naše stranke danas ne vide problem u tome, a u prošlosti su bile naročito glasne u vezi s tim pitanjem. Naročito je upitan odnos aktuelnog načelnika Općine Centar Srđana Mandića kojemu su građani povjerili načelničku fotelju upravo na tragu takvog raspoloženja, a koje je po svemu sudeći iznevjereno od strane Mandića, prije svega zbog straha od reakcije partnera iz Naroda i pravde. Kako drugačije objasniti činjenicu da je bilo moguće promijeniti naziv ulica u Mostaru, ali ne i u općini Centar gdje vlast čine načelnik i premijer iz Naše stranke'', istaknuli su.

''Međutim, unatoč tome pozivamo načelnika Mandića i premijera Fortu da smognu snage i hrabrosti, odupru se malignom utjecaju Naroda i pravde, te naprave taj iskorak, kako bi se u konačnici izmjenom spornih naziva ulica izbila ta vrsta argumenta separatistima i njihovim politikama, koje prečesto upiru prstom u Sarajevo i pred domaćom i pred međunarodnom javnosti'', zaključili su u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close