Suđenje

Detalji suđenja Dodiku i Lukiću

Dragan Kremenović iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kazao je da je, po naredbama Suda i Tužiteljstva BiH, saslušao Dodika i drugooptuženog Miloša Lukića,
Vijesti / Flash | 06. 03. 2024. u 18:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za nepoštovanje odluka visokog predstavnika ispričao je kako je poduzimao službene radnje tijekom istrage u ovom predmetu.

Dragan Kremenović iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kazao je da je, po naredbama Suda i Tužiteljstva BiH, saslušao Dodika i drugooptuženog Miloša Lukića, bivšeg vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, te izuzeo dokumentaciju iz prostorija predsjednika i Službenog glasnika, prenosi BIRN.

Svjedok je potvrdio svoje potpise na više izvještaja o poduzetim radnjama i potvrdama o oduzimanju predmeta iz srpnja i kolovoza 2023.

Štićena osoba

Obrane su prigovorile na relevantnost iskaza ovog, kao i druga tri pozvana svjedoka, ističući da je sva dokumentacija dobrovoljno ustupljena. Na pitanja Dodikove Obrane, Kremenović je rekao da nije uputio pisani poziv za saslušanje već je termin dogovorio sa šefom ureda predsjednika Republike Srpske.

“S obzirom da se radi o štićenoj osobi, mi smo kontaktirali šefa ureda“, rekao je svjedok.

On je potvrdio da je poslije saslušan u SIPA-i o službenim radnjama koje je poduzeo, ali nije mogao precizirati da li je znao napamet brojeve akata koji se navode u zapisniku, ili su tijekom saslušanja koristili te akte.

Branitelj Goran Bubić prigovorio je na zakonitost istrage, navodeći da Dodik nije unaprijed obaviješten u kom se svojstvu saslušava, jer mu nije dostavljen poziv, kao i da je nedopušteno da se tijekom saslušanja svjedoka čitaju dokumenti.

Dodik je kazao da mu nije jasno zbog čega je pozvan ovaj svjedok kad je sva dokumentacija dostavljena i ostvarena suradnja u istrazi.

Kremenović je Obrani potvrdio da je postojala oznaka da se hitno postupa. Branitelju je kazao da nije imao slučaj da je neka istraga trajala kraće od 28 dana, ali da to nije nemoguće.

Konkretan odnos

Lukićevom branitelju Miljkanu Pucaru je kazao da je tijekom istrage bio korektan odnos sa osumnjičenim i da su dostavljeni akti. Pucar je naveo da u ovakvim djelima zakon ne predviđa hitno postupanje.

Nakon pitanja suca Sene Uzunović da li su i druga dva svjedoka pozvana na iste okolnosti i da potvrde autentičnost dokumenata iz istrage te izjašnjenja Obrana da ne osporava autentičnost dokaza, Tužiteljstvo je odustalo od saslušanja Petra Đukića i Brankice Milanović. Četvrta svjedokinja, koja je za danas bila pozvana na iste okolnosti, nije se pojavila zbog bolesti.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. srpnja 2023. godine u Banja Luci – svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. srpnja iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a – poduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Prije saslušanja svjedoka, Uzunović je napomenula da je Obrana upoznata da je odbijen zahtjev za njeno izuzeće. Obranu je interesiralo ko su osobe u pratnji troje tužitelja na ročištu i tko je glavni tužitelj u ovom predmetu. Tužiteljica Biljana Golijanin je kazala da su s njima stručni suradnici, a da je nositelj predmeta tužiteljica Gordana Bosiljčić, koja nije mogla doći zbog bolesti.

Sudija Uzunović je navela planirane termine za nastavak suđenja u ožujku i travnju, napominjući da će ubuduće suđenje moći biti odgođeno samo u slučaju opravdanog odsustva prvooptuženog zbog obveza. Na ovom ročištu spojen je ponovo postupak Dodika i Lukića.

Branilac Bubić je rekao da je Dodik odsutan za planirano ročište naredni tjedan, pa je nastavak zakazan za 3. travanj.

Kopirati
Drag cursor here to close