Tko će reagirati?

'Deponija' u Salakovcu bez dozvola: Ministarstvo apelira na gašenje požara i traženje odgovornih

Nesnosan miris gorućih guma od prošle srijede zagađuje zrak, čime ugrožava život i sigurnost stanovnika, dok istovremeno vlasnik nelegalne deponije ne dozvoljava da se požar u potpunosti ugasi.
Vijesti / Flash | 21. 11. 2023. u 10:20 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već sedmi dan aktivan je požar na 'deponiji guma' u Salakovcu, mjestu sjeverno od Mostara, a institucije se i dalje ne mogu dogovoriti tko i kako treba reagirati, prema ovom čini se, nelegalnom objektu.

Nesnosan miris gorućih guma od prošle srijede zagađuje zrak, čime ugrožava život i sigurnost stanovnika, dok istovremeno vlasnik nelegalne 'deponije' ne dozvoljava da se požar u potpunosti ugasi.

Problem u cijeloj priči nastao je jer su institucije kasno ili nikako reagirale, te prebacuju odgovornost s jedne na drugu, a na naše brojne medijske upite jedine konkretne odgovore dobili smo od Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ.

Nema dozvole

''Za 'deponiju guma' na predmetnoj lokaciji u naselju Salakovac, u ovom ministarstvu nikada nije zaprimljen zahtjev za izdavanje dozvole za aktivnosti male privrede u upravljanju otpadom'', rečeno je za Bljesak.info iz županijskog ministarstva.

Slijedom navedenoga, ukoliko isti posluje na navedenoj lokaciji riječ je o nelegalnom objektu, pojašnjavaju.

''Riječ je o nelegalnom ovjektu u smislu odredbi Pravilnika o izdavanju dozvole za aktivnosti male privrede u upravljanju otpadom („Službene novine FBiH“, broj 9/05) kojim se ''uređuje postupak izdavanja dozvole za aktivnosti male privrede u upravljanju otpadom (u daljnjem tekstu: dozvola), utvrđuju aktivnosti male privrede za koje nije potrebno pribavljanje dozvole i uvjeti uz čije ispunjenje nije potrebno pribavljanje dozvole'' (članak 1. Pravilnika)'', navode iz Ministarstva.

''Također, stoji da se odredbe Pravilnika ''odnose samo na aktivnosti upravljanja otpadom i vršitelje aktivnosti, koji ne podliježu obvezi pribavljanja okolinske dozvole'' (članak 2. Pravilnika). Uvidom u evidencije koje vodi Ministarstvo po službenoj dužnosti, utvrđeno je kako za ''deponiju guma'' na predmetnom lokalitetu u naselju Salakovac nikada nije zaprimljen zahtjev za izdavanje okolinske dozvole te samim tim ista nije ni izdana'', pojasnili su iz ministarstva.

Pod pretpostavkom da se 'deponija guma' nalazi na predmetnoj lokaciji, koja se po saznanjima spomenutog ministarstva nalazi unutar I. vodozaštitne zone izvora Salakovac, prvi korak u inspekcijskom nadzoru treba učini mjerodavni urbanistički ili građevinski inspektor budući da u toj vodozaštitnoj zoni nije dozvoljena izgradnja i rad takvih objekata.

Građevinska inspekcija će izaći na teren

Iz Županijske građevinske inspekcije pri Ministarstvu građenja i prostornog uređenja rekli su telefonski za Bljesak.info kako će izaći na teren kako bi utvrdili o čemu se radi i imaju li nadležnost u predmetnom slučaju.

Županijska inspektorica zaštite okoliša iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ u petak je u poslijepodnevnim satima izašla na teren kako bi utvrdila stanje na terenu.

''Vezano oko situacije izazvane požarom na 'deponiji guma' u naselju Salakovac izvješćujemo Vas da je županijska inspektorica zaštite okoliša u petak, 17. studenoga u popodnevnim satima na poziv građana izišla na predmetnu lokaciju kako bi utvrdila stanje na terenu i potrebu poduzimanja izvanrednih mjera iz članka 36. stavak 3. Zakona o zaštiti zraka (''Narodne novine HNŽ'', broj 4/14)'', navela je predmetna inspektorica.

Kako pristup samoj ''deponiji guma'' nije bio moguć (zaključana kapija), inspektorica je vizualno pregledala dostupan joj teren i utvrdila da je požar na ''deponiji'' još uvijek aktivan, da je područje puno dima i da se osjeti nesnosan 'miris' gorećih guma (a moguće i još nekog otpada).

HNŽ bez stručne institucije

''Budući da u blizini predmetnog lokaliteta nije zatekla niti jednu osobu (ni vlasnika ni mještane) nitko nije mogao supotpisati zapisnik. Preporuka inspektorice bila je da se sukladno članku 36. stavak 3. Zakona o zaštiti zraka pristupi izvanrednom ispitivanju kvalitete zraka. Tijekom vikenda Ministarstvo je bezuspješno pokušavalo angažirati stručnu instituciju za izvanredno mjerenje trenutnog stanja kvalitete zraka na predmetnom području'', navode iz Ministarstva.

Budući da nije bilo uspjeha u traženju (najbliža stručna institucija je u Banja Luci), Ministarstvo apelira da svi nadležni žurno pristupe prije svega konačnom gašenju požara, a potom i traženju osobe ili osoba odgovornih za ovaj incident.

''Sa svoje strane Ministarstvo će čim prije, u suradnji i uz suglasnost županijskog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, pristupiti rješavanju problema nepostojanja stručne institucije koja bi obavljala poslova mjerenja kvalitete zraka sukladno Zakonu o zaštiti zraka ('Narodne novine HNŽ', broj 4/14)'', navodi se u odgovoru iz Ministarstva okoliša.

Voda sigurna za piće

Iz Javnog poduzeća Vodovod-RJ2 u petak su preporučili preventivno prokuhavanje vode, a iz Radne jedinice 2 Vodovoda Mostar, za Bljesak.info su rekli da je rađeno uzorkovanje odnosno kemijska i mikrobiološka, odnosno bakterijska analiza.

''Prema preliminarnim rezultatima utvrđenim na terenu voda je ispravna i sigurna za piće bez težih oštećena. Vodovod Mostar očekuje službeni izvještaj Zavoda za javno zdravstvo koji će tijekom dana proslijediti medijima'', naveli su iz Vodovoda.

Podsjetimo, vlasnik ''deponije'' vatrogascima je dozvoljavao gašenje požara vodom i pjenom, no za potpuno gašenje ''deponiju'' je bilo potrebno nasuti pijeskom, što vlasnik nije dozvoljavao. Zadnji put vatrogasci su na ovom području intervenirali 19. studenog. Uponedjeljak u poslijepodnevnim satima, dim se na ovoj lokaciji vidio.

Građani su se obraćali nadležnima, a u konačnici i nama kao mediju kako bi se problem riješio.

Jedna od inspekcija rekla nam je kako su već ranije imali otvoren predmet s ovom lokacijom, jer u prvoj vodozaštitnoj zoni ne smije biti ovakvih objekata, te je i ranije zatražena zabrana izvođenja bilo kakvih aktivnosti na tom području. 

Pa ponavljamo isto pitanje nadležnima, ako ''deponija'' na ovom području ne smije postojati, zašto još uvijek djeluje na ovoj lokaciji?

Do kraja pisanja ovog teksta nismo uspjeli doći do vlasnika ''deponije'', a u slučaju očitovanja objavit ćemo njegov odgovor. 

Kopirati
Drag cursor here to close