Mostar

Demanti hotela Bristol: Nije ustanovljeno trovanje maturanata salmonelom

''Namjerno ili ne, otrovna strelica velike razorne moći pogodila je u samo srce ovaj ugledni mostarski hotel, koji nakon ovako plasirane vijesti doživljava bojkot i masovne otkaze rezervacija.''
Vijesti / Flash | 04. 06. 2022. u 20:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom objavljenog teksta o trovanju mostarskih maturanata u mostarskom hotelu Bristol, oglasio se i ovaj hotel. Menadžment ovog hotela je poslao demanti koji prenosimo u cjelosti u nastavku.

 ''Gotovo svi mediji i portali u FBiH, ali i šire, objavili su vijest da je osam mostarskih maturanata, proteklog vikenda, zbog stomačnih problema zatražilo pomoć u Kantonalnoj bolnici ''Dr. Safet Mujić'' u Mostaru.

Šest maturanata je pušteno na kućno liječenje, a dvoje je zadržano u bolnici.

Šef Infektivnog odjela ove bolnice prim.dr. Nazif Derviškadić izjavio je da se najvjerojatnije radi o trovanju hranom na maturskoj večeri, koja je održana u mostarskom hotelu Bristol.
Namjerno ili ne, otrovna strelica velike razorne moći pogodila je u samo srce ovaj ugledni mostarski hotel, koji nakon ovako plasirane vijesti doživljava bojkot i masovne otkaze rezervacija.

Bez ikakvih dokaza da se grupa maturanata otrovala hranom baš u ovom hotelu, javnost je presudila.

Dr. Derviškadić je rekao da se najvjerovatnije radi o trovanju hranom, dakle nije explicite potvrdio, ali je onda sasvim neoprezno i neodgovrno u tom kontekstu spomenuo matursku večeru u hotelu Bristol.

Međutim, zaprepašćuje činjenica da su tu izjavu, bez ikakve ograde ili naknadne provjere prenijeli mediji i tako posredno presudili hotelu Bristol.

Treba li podsjećati na Kodeks profesionalnog novinarstva po kojem se bez utvrđenih činjenica ne iznose puna imena osumnjičenih, u ovom slučaju hotela Bristol.

Bez obzira što se radi o prenesenoj izjavi dežurnog liječnika, to ne umanjuje odgovornost i profesionalnu etiku novinara i njihovih medija.

Moglo se napisati ''u jednom mostarskom hotelu'' ili samo ''u hotelu B'', a tako je trebao i morao uraditi i dežurni liječnik.

Menadžment hotela Bristol, podsjeća da se nikada ranije, kao ni te večeri, nitko nije požalio na stomačne probleme, pa je pravo pitanje jesu li te večeri još negdje nešto konzumirali ovi maturanti ?

Menadžment ističe da hotel vodi posebnu pažnju i brigu o svježini i kvalitetu namirnica, koje se nabavljaju u ograničenim količinama samo za goste hotela ili naručene grupe.

Kuhinja hotela Bristol je primjer čistoće i higijene, a hrana je uredno složena u najkvalitetnijim rashladnim uređajima.

Odmah nakon vijesti o maturantima, svi uposlenici hotela Bristol su testirani i nijedan nije bio pozitivan na bilo koju bakteriju.

Malu utjehu i rehabilitaciju hotelu Bristol daje najnovija izjava dr. Derviškadića koju je usmeno dao menadžmentu Bristola, da kod pregledanih maturanata nije ustanovljeno trovanje salmonelom.

Zato hotel Bristol s puno optimizma čeka službene rezultate nalaza inspekcije, uvjeren da je hrana koju su konzumirali maturanti potpuno bakteriološki ispravna.

Međutim, nikakvi nalazi ili demantiji neće moći pokupiti perje koje je onako plasiranom informacijom, namjerno ili ne ''prosuto po mostarskim krovovima''.

Zbog toga se opravdano postavlja pitanje, kome i zašto smeta hotel Bristol?''

Kopirati
Drag cursor here to close