Pokrenut postupak protiv ministra

Samo kod nas: Obitelj iz Mostara deložiraju iz pogrešnog stana

Predmetni stan je zapečaćen 28.10. 2020. shodno zapisniku komisije HNŽ Ministarstva građenja i prostornog uređenja.
Vijesti / Flash | 16. 02. 2023. u 10:42 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kazneni postupak protiv ministra Suada Hasandedića i odgovornih osoba u Ministarstvu prostornog uređenja pokrenut je zbog zloupotrebe položaja ovlaštenja i po njemu nadležno tužiteljstvo postupa, potvrdio je za Bljesak.info odvjetnik Suad Sultanić iz Sarajeva ovlašteni punomoćnik Amira Čevre iz Mostara kojeg su htjeli deložirati iz stana.

Naime, u Mostaru je odgođena deložacija obitelji Čevra u Ulici Gojka Vukovića gdje je obitelji Čevra zapečaćen stan i naložena deložacija iako je Vrhovni sud Federacije BiH zaključio kako se radi o deložiranju iz pogrešnog stana.

Danas je zakazana deložacija obitelji Čevra, odnosno iseljenje iz stana koji se nalazi na adresi Donja mahala, faza 2, m3, lamela 8 i broj stana 6/3, te predaje ključeva stana punomoćniku podnositeljice zastupnika Radojke Savić koja je zastupana po Adonisi Đuliman iz Mostara.

Predmetni stan je zapečaćen 28.10. 2020. shodno zapisniku komisije HNŽ Ministarstva građenja i prostornog uređenja.

Ignoriranje presude Vrhovnog suda

''Od dana pečaćenja tog stana do danas dogodilo se nekoliko važnih stvari koje je Ministarstvo građenja na čelu sa svojim Hasandedić Suadom zanemarilo, a radi se o presudi Vrhovnog suda BiH od 14.7. 2022. koje je donijelo presudu u kojoj se presuda županijskog suda u Mostaru preinačava i rješava da se osporeno rješenje poništava i predmet vraća na ponovno rješavanje. To ponovno rješavanje je u tijeku jer je Ministarstvo građenja donijelo identičnu odluku koja je ranije poništena i odbilo žalbu Čevre. Protiv tog rješenja podnesena je tužba i pokrenut upravni spor Županijskog suda u Mostaru koji je u tijeku. U tom sporu još uvijek nije zakazana javna rasprava koja je zatražena od strane tužitelja niti se rješava po tužbi, a bitno je napomenuti da taj spor vodi ista sutkinja koja je ranije donijela odluku koju je ukinuo Vrhovni sud FBiH, a radi se o Filipović Erni'', naveo je odvjetnik.

Foto: Bljesak.info / Odgođenja deložacija u Mostaru

Naglašava kako rješenje koje se danas treba izvršiti ''ne sadrži uličnu adresu predmetnog stana niti je u upravnom postupku urađeno vještačenje na okolnost utvrđenja identifikacije stana koji je naznačen u ovom rješenju i stana koji je predmet ovog izvršenja a radi se o stanu kojeg je obitelj Čevra kupila od izvođača radova Vranica d.d. Mostar''.

Ne postoji podudarnost stanova

''U sudskom postupku sudski vještaci Mirna Trčalo i Azra Čeranić u predmetu Općinskog suda Mostar utvrđuju da stan koji je predmet ovog izvršenja, a kojeg je obitelj Čevra kupila po građevinskim oznakama nije stan koji je identičan stanu koji se dodjeljuje Savić Vasi jer se radi o stanu koji se nalazi u lameli broj 9, označen je kao stan broj 11 i nalazi se na međukatu između drugog i trećeg kata. Dakle, po tim oznakama ne postoji podudarnost ova dva stana i to je i bez ova dva vještačenja bilo poznato ministru Hasandediću jer je ranije u postupku izvršenja ovog rješenja Ministarstvo građenja donosilo rješenja kojima odbija zahtjev za izvršenje jer utvrđuje da stan ne postoji. Obzirom da je jasno da nije riječ o istom stanju te da predmetni stan ne postoji, odnosno da ne postoji stan kojeg podnositelj zahtjeva potraživa, te se ne može udovoljiti zahtjevu istog", naveo je Sultanić.

Foto: Bljesak.info / Odgođenja deložacija u Mostaru

Nakon donošenja ovog rješenja uložena je žalba i ovo je rješenje ukinuto ali nisu se promijenile činjenice.

''Imamo dopis kojim ministar Hasandedić obavještava ministarstvo građenja da u predmetnoj stvari izvršenje rješenja nije moguće jer ni adresa stana ne postoji kao ni stan koji je ranije dodijeljen podnositelju žalbe. Pod pritiskom kaznene prijave koju je protiv njega podnijela Đuliman Adonisa, punomoćnik Radojke Savić, Ministarstvo donosi rješenje koje je doneseno u postupku izvršenja upravnog akta što po zakonu nije imao nikakav pravni osnov, kojim utvrđuje da Amir Čevra bespravno koristi stan. Problem je što on i pored saznanja da je svjestan da to nije taj stan poistovjećuje Čevrin stan sa stanom koji je naveden u dodjeli Savić Vasi i pored toga donosi ovo sporno rješenje koji je predmet spora pred sudom u Mostaru''.

Nije urađeno vještačenje stana

"Razlog nedonošenja zaključka o dozvoli izvršenja je taj što se do pisanja naslovnog dopisa (kojeg je Hasandedić uputio) nije uspjelo uraditi vještačenje stana obitelji Čevra i stan koji se potražuje ne odgovaraju generalijama stana na terenu, predmetni postupak je dalje nastavljen pred Županijskim sudom u Mostaru i organ je bio sklon čekanju presude istog prije donošenja zaključka o izvršenju jer u dosadašnjoj praksi nije se desilo da je potvrđeno iseljenje iz stana za koji nije bilo moguće uraditi vještačenje'', navodi se, a, kako tvrdi Sultanić ''Hasandedić je i prije i poslije prijave rekao da to nije taj stan''.

Foto: Bljesak.info / Odgođenja deložacija u Mostaru

''Hasandedić je pod pritiskom kojeg je protiv njega pokrenula Đuliman Adonisa donio ovo rješenje'', istaknuo je.

Dodaje kako je ''Savić Vaso dobio rješenje od strane Aluminija Mostar 1991. godine gdje su mu date građevinske oznake stana bez navođenja adrese stana. Identično tom rješenju po njegovom zahtjevu Ministarstvo građenja donosi rješenje kojim navodi te građevinske oznake stana također bez oznake adrese stana''.

Prijava protiv Hasandedića

''Ta, kako je Đuliman Adonisa naziva, nova adresa, je njena podvala organu koji vodi postupak jer zgrada koja je izgrađena od strane Vranice je izgrađena u 4 lamele i svaka lamela nosi svoju oznaku te je taj objekt izgrađen tijekom 2001. godine od strane Vranice za što postoje dokazi'', ističe odvjetnik, te na vodi kako je ''ova zgrada izgrađena 2001. godine na osnovu rješenja koje je dobio investitor gradnje''.

''Bitno je da ova zgrada sa svoje 4 lamele ima i ulične oznake, pa tako lamela 8 nosi oznaku Gojka Vukovića 63b i to je adresa na kojoj je trebao bit izgrađen stan Savić Vase, ali kako ministarstvo tvrdi, taj stan nikad nije izgrađen'', ističe Sultanić, koji je kazao kako je u tijeku upravni spor po tužbi tužitelja Čevra Amira protiv Ministarstva prostornog uređenja radi poništenja rješenja koja nastoje da se provedu.

Kopirati
Drag cursor here to close