Srebrenica

Dan žalosti u Federaciji i Brčkom

U Republici Srpskoj, odnosno u BiH u cjelini, nije proglašen Dan žalosti iako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ranije to zatražila…
Vijesti / Flash | 11. 07. 2021. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko distriktu danas je Dan žalosti, u znak sjećanja na stradale u genocidu u Srebrenici.

Iz Vlade FBiH su naveli da su tijekom proteklog rata na području cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici, izvještava BHRT.

Dan žalosti se obilježava obveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH, kao i na zgradama Vlade i institucija Brčkog.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH i Brčko distriktu. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH i Brčkog dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U Republici Srpskoj, odnosno u BiH u cjelini, nije proglašen Dan žalosti iako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ranije to zatražila od Vijeća ministara BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je tada naveo da je prijedlog stigao prekasno.

Kopirati
Drag cursor here to close