Međunarodni dan

Dan bijelih traka, sjećanje na ubijene Prijedorčane

Sjećanje na više od 3.000 ubijenih u prijedorskoj općini od 1992. do 1995. godine, među kojima je i 102 ubijene djece.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2023. u 07:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se obilježava Međunarodni dan bijelih traka, u znak sjećanja na više od 3.000 ubijenih u prijedorskoj općini od 1992. do 1995. godine, među kojima je i 102 ubijene djece.

Na glavnom gradskom trgu u Prijedoru će danas biti obilježen Dan bijelih traka, kao podsjećanje na prisiljavanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru da svoje kuće, stanove i sebe označe bijelim zastavama i trakama.

Okupljanje sudionika planirano je u Starom gradu u ulici Ahmeta Babića, gdje je trebao biti podignut spomenik za 102 ubijene prijedorske djece. Zatim je planiran dolazak sudionika na glavni prijedorski trg, gdje će biti održan centralni događaj uz polaganje ruža sa imenima ubijene djece.

Polaganjem 102 bijele ruže u obliku kruga, koje predstavljaju čistoću, nevinost i poniznost, svaka s imenom ubijenog prijedorskog djeteta, roditelji i aktivisti će, bar na jedan dan, izgraditi dugo traženi simbolični spomenik.

Inicijativa za izgradnju spomenika prvi put je upućena Gradu Prijedoru 2014. godine, kao molba za priznanjem i sjećanjem na zločin koji se dogodio tijekom rata.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, među kojima 102 djece, kao i u spomen na 1992. godinu, kada su tadašnje srpske vlasti izdale naredbu da svi građani i građani nesprske nacionalnosti moraju na svoje kuće staviti bijele plahte, a ukoliko izlaze iz kuća moraju nositi bijele trake oko ruke.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore "Keraterm", "Omarska" i "Trnopolje" te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Godinama se 31. svibnja ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma, ali i poručuju da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima.

Svi koji su prošli golgotu minulog rata ističu da je Dan bijelih traka pobjeda ljudskosti nad nacionalizmom i Dan obilježavanja zločina nad svim nevinim ljudima te da je neophodno prisjetiti se svih žrtava i nikad ne zaboraviti stradanja djece i građana Prijedora.

Kopirati
Drag cursor here to close