Kleveta u RS-u

Čuvari životne sredine: Slobodna riječ nije kriminal!

U priopćenju se navodi i kako ovako koncipirani Nacrt nije u skladu s Ustavom i europskim konvencijama o ljudskim pravima, koji zabranjuju cenzuru tiska.
Vijesti / Flash | 14. 03. 2023. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Eko BiH mreža traže da se odbace ''sporne i nelegitimne izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS-a'', a koje se odnose na ''kriminalizaciju klevete''.

Naime, Narodna skupština Republike Srpske na današnjoj sjednici razmatra Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

''Suština predloženih izmjena i dopuna je direktni udar na slobodu riječi prikriven kao 'kriminalizacija klevete'.

Sloboda riječi jedna je od ključnih ljudskih sloboda i prava, zagarantovana i Ustavom Republike Srpske. Slobodna riječ je od presudne važnosti za medije i građanstvo kao instrument kritike i korektivnog djelovanja u društvu. Predviđene izmjene međutim dopuštaju izjednačavanje slobodne kritičke riječi s klevetom. Zahvaljujući toj nepreciznosti, a u kontekstu poražavajućeg stanja našeg pravosuđa, novi Krivični zakonik postaće zastrašujuće oružje - usmjereno prvenstveno protiv ono malo preostalih slobodnih medija, udruženja građana, grupa i pojedinaca. Upravo onih medija, udruženja, grupa i pojedinaca koji su najzaslužniji za dosljednu borbu protiv kriminala, zloupotreba vlasti, ugnjetavanja i pljačke'', napominju čuvari okoliša iz cijele BiH.

Napominju i da na udaru neće biti samo mišljenja i stavovi nego i dokazni postupci koji su od vitalnog značaja za istraživačko novinarstvo i građanski aktivizam, posebno u slučajevim dokumentiranja kriminalnih radnji službenih osoba i institucija (snimanje, predočavanje službenih dokumenata i sl).

''Izmjene ostavljaju ogroman prostor za krajnje subjektivno tumačenje pojedinih zakonskih odredbi, tačnije za zloupotrebu zakonskih propisa i to naročito s pozicija institucionalne moći. Ukoliko se usvoje ove izmjene, crta između zakonskitog i nezakonitog, dozvoljenog i strogo kažnivog bit će tako zamagljena i podložna manipulaciji da će se u društvu stvoriti atmosfera straha i onemogućiti bilo kakvo korektivno djelovanje građanstva.

Imajući u vidu da predviđene novčane kazne idu i do 100.000 KM za pojedince i medije, jasna je namjera predlagača da drakonskim iznosima ugrozi egzistenciju osoba koja će potencijalno biti krivično gonjena zbog iznošenja stavova'', priopćeno je.

Dalje se u priopćenju navodi i kako ovako koncipirani Nacrt nije u skladu s Ustavom i europskim konvencijama o ljudskim pravima, koji zabranjuju cenzuru tiska, a kao sankciju za neistinito izvještavanje propisuju demant i naknadu štete, nikakvo krivično gonjenje, kako to predmetne izmjene i dopune predviđaju.

''Napominjemo da je Europski sud u više navrata isticao da su političari i javne ličnosti „dužni da trpe veći stepen kritike, pa makar ta kritika imala šokantne ili neprimjerene oblike, ali ako je od javnog interesa, i takav oblik izražavanja uživa zaštitu člana 10. Europske konvencije.
Predložene izmjene namjerno se pogrešno predstavljaju kao sankcionisanje klevetničkih i uvredljivih sadržaja. Prava meta je slobodna riječ u službi opšteg dobra, a protiv sile i nepravde.

Kao udruženja građana i neformalne grupe okupljene u Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i Eko BiH mrežu, preko 50 organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, solidarišemo se sa grupama, udruženjima i medijima iz Republike Srpske u obrani slobode svih nas da se i svojim riječima borimo za dobro svih ljudi na ovim prostorima.

Uzimajući u obzir sve navedeno, zahtijevamo od Zakonodavnog odbora Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske u cjelini da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika odbace i vrate predlagaču, Ministarstvu pravde Republike Srpske, da bi se iz njega izbrisalo poglavlje koje se odnosi na krivična djela protiv časti i ugleda'', zaključuje se na kraju priopćenja koje potpisuju Eko BiH mreža i Koalicija za zaštitu rijeka BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close