Femicid

Crvene cipelice za broj žena koje su ubili njihovi partneri

''Femicid nije prepoznat u našem zakonu. Ubojstvo žene od strane partnera ili muža nije prepoznato u zakonu i upravo iz tog razloga nismo mogli dobiti jedinstve podatke'' kazala je Medina Mujić.
Vijesti / Flash | 25. 11. 2021. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 / Crvene cipelice za broj žena koje su ubili njihovi partneri

Od 2019. godine do 2021. godine 40 žena je bilo žrtvom femicida u BiH. Uličnom akcijom Dan crvenih cipelica u Sarajevu Fondacija Cure je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama počela 16-dnevnu kampanju aktivizma, prenosi N1.

Crvene cipelice označavaju broj žena koje su ubili njihovi partneri. Ipak, iz Fondacije Cure naglašavaju da ne postoji jedinstvena baza podataka na razinu države o broju žena koje su žrtve femicida.

''Femicid nije prepoznat u našem zakonu. Ubojstvo žene od strane partnera ili muža nije prepoznato u zakonu i upravo iz tog razloga nismo mogli dobiti jedinstve podatke'' kazala je Medina Mujić, aktivistikinja Fondacije Cure.

Podatke koje su objavili su podaci iz medijskih izvještaja čijim radnicima je sugerirano da o problemu femicida ne smije biti senzualističkog pristupa.

''Jako je važno da prijavimo ukoliko znamo da se nekome događa u našoj okolini. Žensko tijelo ne pripada muškarcima. Žena nije kriva za nasilje i nije odgovorna za nasilje'', naglašava Mujić.

Kopirati
Drag cursor here to close