Sastanak s Čovićem

Izetbegović: Udaren je mir, prefikse ćemo teško brisati

Čelnik SDA je rekao kako HDZ tri godine ''želi pod pritiskom dobiti stvari oko Izbornog zakona''.
Vijesti / Politika | 13. 10. 2021. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je dosada najdirektniji udar na Daytonski sporazum. Ne možete udariti na Dayton a da ne udarite mir'', rekao je na konferenciji za medije predsjednik SDA Bakir Izetbegović u obraćanju medijima nakon sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Rekao je kako nije za format sastanak samo trojice, da je spreman susreti se ''jedan na jedan'' s Miloradom Dodikom te da se neke stvari ''još mogu zaustaviti'' te da se može ''elegantno izaći'' oko situacije s primjenom ''Inzkova zakona''.

''Stvari se pogrešno shvaćaju. Srpska strana shvaća da mi namjerno radimo neke stvari na štetu na RS. Mi nemamo namjeru kočiti investicije u RS'', rekao je kako će pomoći i graditi hidrocentrale na Drini ali da se ne smije zaobilaziti država.

Rekao je kako HDZ tri godine ''želi pod pritiskom dobiti stvari oko Izbornog zakona''.

''Čović je danas rekao kako nisu za to da su za brisanje prefiksa. Odustaje od nečega štp je bio spreman prihvatiti kroz Aprilski paket. Teško da možemo doći do brisanja prefiksa'', rekao je kako ne vidi način kako do rješenja bez brisanja prefiksa.

Rekao je kako ne želi pregovarati o vraćanju na izvorni Dayton.

Naime, u Parlamentu Bosne i Hercegovine održan je sastanak članova Kolegija Doma naroda Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića te Nikole Špirića.

Špirić je rekao kako je zavladao ''veliki interes za jednu radnu kavu kolegija Doma naroda''..

Kaže kako je bio otvoren i iskren, drugarski razgovor te da je stav da razgovori nemaju alternativu.

''Drago mi je da je stav da se o svim otvorenim pitanjima razgovara bez posrednika'', rekao je.

Špirić je naveo kako već duže vrijeme iz NSRS i RS stižu zahtjevi za razgovor.

''Bila je igra gluhih telefona. Kao da ljudi to nisu dobro shvatili. BiH je 25 godina nakon Daytona u situaciji da visoki predstavnici nameću zakone'', rekao je Špirić i naveo kako smatra da dijaloga nije bilo zato što se iščekuje da netko nametne.

''To je Božja kazna za Bosnu i Hercegovinu'', rekao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close