Pred medijima

Čović o detaljima iz Neuma: Uvjeta za izbore nema

Čović je odgovorio kako je Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH
Vijesti / Flash | 07. 02. 2022. u 13:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako ja želim Komšića, onda Izetbegović želi Herceg-Bosnu'', odgovorio je Dragan Čović, čelnik HDZ-aq BiH, Bakiru Izetbegoviću na izjave da Čoviću odgovara Željko Komšić u Predsjedništvu BiH. 

''Vjerojatno bi mogli istim riječima komentirati naša nastojanja i uspjeh o razgovorima. Tu bih stao da nikoga ne povrijedim'', dodao je.

Čović je na konferenciji za medije u Mostaru rekao kako je tijekom sastanka s HDZ-om Hrvatske kolege informirao o razgovorima u Neumu i kako oni nisu uspjeli u formatu koji je bio. No, dodao je, kako ostaje mogućnost za dalje razgovore.

"Informirao sam kolege o onome što smo razgovarali proteklih šest mjeseci sa predstavnicima drugih stranaka. Pregovori u Neumu nisu uspjeli u formatu kako je planirano. U četvrtak u 12 sati u Parlamentu BiH ćemo imati sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu. Učinit ćemo sve da napravimo iskorak. Razgovarali smo danas o tome kako se dalje ponašati, a pripremamo proširenu sjednicu HNS-a i izvanredni Sabor 19. veljače", kazao je.

Foto: Bljesak.info / Dragan Čović

Rekao je i kako je Venecijanska komisija kazala kako pojam legitimno predstavljanje nije problem te da je etnički prefiks usuglašen.

Dodao je kako je problem u Neumu nastao kada je Venecijanska komisija to ponovila nakon čega su bošnjački pregovarači tražili pauze.

Na pitanje hoće li će biti izbora i što znači komentar da nema preduvjeta za održavanje izbora, Čović je odgovorio kako je Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH 

''Ako je nema, onda je vrlo jasno da ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organiziraju, kako kažu iz Središnjeg izbornog povjerenstva i međunarodne zajednice. Rekao sam u subotu Schmidtu odnosno pitao zašto je porukom ohrabrio jednu stranku na početku pregovora da ne mora postići dogovor", kazao je.

Ističe da misli kako nema preduvjeta za izbore, ako se ne izmjeni ono što je Ustavni sud stavio van snage.

''Ja i dalje vjerujem da ćemo promijeniti to", dodao je.

Što je bilo u Neumu?

Govoreći o prijedlozima izmjena Izbornog zakona BiH o kojima se pregovaralo u Neumu, Čović je naveo da su svi modeli koji se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH nazvani "elektorski" iako to nije klasični elektorski izbor.

"On se zasniva na tome da svaki kanton ima određen broj elektora. Nije elektorski, jer mi nemamo elektore, kao što imaju u Americi, ali imamo jedan broj elektorskih glasova koji je fiksan. Ako imamo pet kandidata u ovom kantonu ovdje, onaj koji pobijedi dobiva sve te glasove. Ključna razlika je u tome da li imamo dvije izborne jedinice i dvije liste", kaže Čović.

Pojasnio je kako su i jedna i druga ideje raspravljene i da je Venecijanska komisija jasno rekla da nema problema oko legitimnog predstavljanja i dvije izborne jedinice u Federaciji BiH.

"Da bismo udovoljili Bošnjacima rekli smo da ostajemo sa dvije liste, za hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva. Naš prijedlog je išao kroz dvije liste i raspored elektorskih glasova", naveo je Čović.

Objasnio je kako je bošnjačka strana posljednjeg dana pregovora u Neumu izašla s prijedlogom jedne liste.

"Na taj način bez problema bošnjačka strana može izabrati dva predstavnika u Predsjedništvo BiH. Taj model je apsolutno neprihvatljiv", poručio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close