30. svibnja

Čović čestitao Dan državnosti Hrvatske: Hrvati iz BiH imaju dvije domovine

Povodom Dana državnosti Hrvatske čestitku je Andreju Plenkoviću, Zoranu Milanoviću i Goradnu Jandrokoviću uputio i lider HDZ-a Bosne i Hercegovine i predsjednik HNS BiH Dragan Čović.
Vijesti / Flash | 30. 05. 2021. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska danas slavi Dan državnosti prisjećajući se 30. svibnja 1990. godine kada su stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Povodom Dana državnosti Hrvatske čestitku je Andreju Plenkoviću, Zoranu Milanoviću i Goradnu Jandrokoviću uputio i lider HDZ-a Bosne i Hercegovine i predsjednik HNS BiH Dragan Čović.

“Danas je poseban, veličanstven dan kada se prisjećamo povijesnog trenutka kojemu smo svjedočili prije tri desetljeća. Doista, nakon dugo vremena i raznih režima, naša Hrvatska vratila je svoju suverenost i demokraciju i uspostavila institucije koje su sačuvale naš narod. Ovaj povijesni datum prilika je da se prisjetimo neprocjenjivosti hrvatskog zajedništva i svih trenutaka koje smo skupa u tim bremenitim vremenima prošli. Možemo biti ponosni da se danas prisjetimo svih dostignuća u postizanju slobode i žrtve koju su naši branitelji položili za svoju domovinu. Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini je dao svoj nemjerljiv doprinos u obrani i uspostavi današnje suverene Republike Hrvatske i opet bi stali u zaštitu Lijepe naše”, naveo je Čović.

“Dragi prijatelji, hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i dalje se bori za uspostavu jednakopravnosti i ustavom zajamčene konstitutivnosti. U sljedećem razdoblju u kojemu moramo riješiti sva otvorena pitanja uzdamo se i u pomoć i medijaciju institucija Republike Hrvatske kako bi ubrzali euroatlantski put koji je jedini jamac demokratskih procesa i prosperiteta i put koji nema alternativu. Hrvati iz Bosne i Hercegovine imaju dvije domovine i na to su istinski ponosni. Još jednom, svim Hrvaticama i Hrvatima u našoj domovini i izvan nje čestitam današnji Dan državnosti na tri desetljeća zajedništva i slobode”, naveo je.

Dan državnosti Hrvatske ove godine obilježava se na 31. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora kojemu je za predsjednika bio izabran Žarko Domljan.

Konstituiranje novog Sabora, tada još Socijalističke Republike Hrvatske, obavljeno je “u izuzetno svečanom ozračju”, zapisao je povjesničar Ivo Perić u knjizi o Hrvatskom državnom saboru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close