Spremanje za dogovor

Izetbegović pred posljednji sastanak posljednji put pitao Čovića

''Od Čovića sam danas tražio da ispuni obećanje koje je dao prije pet godina tijekom službene posjete Saudijskoj Arabiji'', rekao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 27. 05. 2021. u 14:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''HDZ tvrdi da im bošnjački narod bira predstavnike koji nisu legitimni, dok SDA tvrdi da manjina u domovima naroda, a to je HDZ, nameće volju većini, odnosno SDA-u i probosanskim strankama, ljevičarskim strankama, građanskim strankama, itd'', rekao je predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Video: Izetbegović: Naredne sedmice novi sastanak SDA i HDZ-a

Najavio je kako će sljedećeg tjedna biti održan novi sastanak između SDA i HDZ-a na kojem će se pokušati iznaći rješenja za promjenu Izbornog zakona i druga neriješena pitanja.

Izetbegović tvrdi da je danas posljednji put pitao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića postoji li volja da se popuni Vlada Federacije BiH i da se krene u razgovore, na što je Čović odgovorio pozitivno.

Posljednji sastanak

Najavio je da će SDA s HDZ-om sljedećeg tjedna obaviti posljednji sastanak te je izrazio nadu da bi moglo doći do pomaka, odnosno da se HDZ-u izađe u susret kada su u pitanju legitimni predstavnici, a SDA-u o pitanju funkcioniranja i nadležnosti domova naroda.

''Mogli bismo doći do toga da normalno funkcionira parlamentarna demokracija'', kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se na pad prijedloga o ukidanju viza turistima iz Saudijske Arabije, koji su na Vijeću ministara oborili ministri iz HDZ-a.

''Ne razumijem zašto zaustaviti do 100.000 turista iz te zemlje i koji bi značajno popravili stanje turističkog sektora, ne samo u Sarajevu, već i u HNŽ. Neke politike mi nisu jasne i mislim da ovo pitanje treba postaviti ministrima iz HDZ-a ili direktno Draganu Čoviću, od kojeg sam danas tražio da ispuni obećanje koje je dao prije pet godina tijekom službene posjete Saudijskoj Arabiji kada je kazao da će pomoći da se vizni režim riješi'', istaknuo je Izetbegović.

Čovjek s jačim leđima

Osvrnuo se i moguće imenovanje novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kazavši da BiH neće dobiti čovjeka koji bolje poznaje situaciju u BiH i dobronamjernijeg visokog predstavnika od Valentina Inzka, ali da će Christian Schmidt vjerojatno imati veću podršku i moći učiniti više za BiH.

''Možda ćemo dobiti čovjeka s jačim leđima s većom podrškom pa će neke stvari moći da se urade. Ovako ostaje da naš prijatelj Inzko ostane zabrinut što se neke stvari ne dešavaju. Možda ćemo sa Schmidtom biti manje zabrinuti i možda će se stvari pokrenuti s mjesta'', zaključio je Izetbegović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close