Alma Čolo

Interresorna grupa o izbornom zakonu: Nemamo puno vremena

''Nemamo puno vremena. Mi smo danas rekli da bi to trebali uraditi najkasnije u tijeku veljače da bi parlament mogao usvojiti ove izmjene u ožujku, jer u svibnju se moraju raspisati izbori,
Vijesti / Flash | 27. 01. 2022. u 12:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa direktoricom za zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmerom o integritetu izbornog procesa.

Predsjedateljica radne grupe Alma Čolo izjavila je da predstavnici međunarodne zajednice očekuju od Interresorne radne grupe da taj paket koji se odnosi na integritet izbornog procesa uradi u najskorije vrijeme i da intenzivira svoj rad.

Prijedlozi međunarodne zajednice

Napomenula je da su danas došli i članovi Interresorne radne grupe iz Republike Srpske, te da su rekli da će sudjelovati aktivno u radu radne grupe.

''Moramo se odmah iza nedjelje dogovoriti. Oni će analizirati ove prijedloge međunarodne zajednice. To je onih sedam prijedloga koji se tiču financiranja izbora ukoliko nije usvojen proračun, imenovanja biračkih odbora, preciznije definicije zabranjenog govora i preuranjene izborne kampanje, preispitivanja granica izbornih jedinica i određivanja broja mandata u skladu sa aktualnim brojem birača na određenim izbornim jedinicama. Znate da je to jedna od preporuka ODIHR-a. Zatim, veće transparentnosti biračkog spiska, financiranja izborne kampanje, transparentnijeg finansiranja'' - kazala je Čolo.

Po njenim riječima, to je sedam stvari koje je OSCE stavio kao prioritet ''i bez integriteta, jačanja integriteta izbornog procesa nema narednih izbora''.

''To je jedan uvjet sine qua non koji mi moramo ispoštovati'' - navela je Čolo, te dodala kako očekuje aktivno sudjelovanje svih članova Interresorne radne grupe.

Napomenula je da ih je danas bilo 10, da su došli predstavici iz RS-a, iz Vijeća ministara i iz PSBiH.

Tehničke izmjene

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazala je kako nije sigurna da ima političke volje da se ide na ''tehničke izmjene''.

''Tako se zovu, a nisu tehničke izmjene. Nema političke volje od strane HDZ-a BiH. Nisam sigurna da ima i od stranaka pozicije iz RS. Mislim na SNSD. Stranke oporbe iz RS-a, iz Federacije su za ovaj paket, ali ja mislim da HDZ neće podržati bez toga da se ne izađe u susret njihovim zahtjevima za takozvanim legitimnim predstavljanjem konstitutivnih naroda'' – mišljenja je Čolo.

Kaže da bi ovo trebalo sve da bude dio paketa, ''međutim, danas nam je veleposlanica Kavalec rekla da ovaj paket mora ići bez obzira na sve''.

''Vidjet ćemo u sljedećem razdoblju kako će se stvari odvijati. Ukoliko bi došlo do političkog dogovora oko ključnih stvari - Predsjedništva BiH, doma naroda, poštivanja presuda Suda iz Strazbura bilo bi jednostavnije dogovoriti i ovaj paket integriteta'' - smatra Čolo.

Na kraju je kazala da su samo govorili o paketu integriteta, o sedam točaka, te da nisu govorili o političkim stvarima koje se tiču provedbe presuda Suda iz Strazbura i provedbe presuda Ustavnog suda BiH.

''Nemamo puno vremena. Mi smo danas rekli da bi to trebali uraditi najkasnije u tijeku veljače da bi parlament mogao usvojiti ove izmjene u ožujku, jer u svibnju se moraju raspisati izbori, po sadašnjem Izbornom zakonu, i moraju se donijeti određeni podzakonski akti. Ukoliko idemo sa novim tehnologijama vremena nema dovoljno'' – zaključila je Čolo.

Kopirati
Drag cursor here to close