Željka Radović

Članica VSTV-a ne želi sudjelovati u postupku protiv Gordane Tadić

Od članova Vijeća iz reda tužitelja, Radović je ostala neangažirana kao potencijalni kandidat za člana drugostupanjske disciplinske komisije u predmetu protiv Tadić.
Vijesti / Flash | 25. 08. 2021. u 14:16 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željka Radović, članica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), izjasnila se da ne želi sudjelovati u radu Drugostupanjske disciplinske komisije koja će odlučivati u postupku po žalbi glavne tužiteljice Državnog tužiteljstva Gordane Tadić, priopćeno je iz VSTV-a.

Od članova Vijeća iz reda tužitelja, Radović je ostala neangažirana kao potencijalni kandidat za člana drugostupanjske disciplinske komisije u predmetu protiv Tadić, a kroz medije je, kako navode u VSTV-u, plasirana informacija da je ona ovom predmetu u sukobu interesa zbog činjenice da je njena kćerka zaposlena u Tužiteljstvu BiH.

''Na traženje predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije, članica Vijeća Željka Radović se izjasnila, da, iako uvijek radi objektivno i odluke donosi nepristrasno, zbog svih događanja, u cilju očuvanja svog i digniteta Vijeća i izbjegavanja bilo kakve sumnje, ne želi sudjelovati u radu Vijeća u vezi s ovim disciplinskim postupkom i navela da, u svakom slučaju, odluku donosi predsjednik VSTV-a BiH'', navodi se u priopćenju VSTV-a.

U istom priopćenju stoji da u situaciji kada nije moguće izabrati člana Vijeća iz reda tužitelja kojim bi se mogla izvršiti popuna upražnjenog mjesta člana drugostupanjske disciplinske komisije, jedino moguće rješenje je sačekati popunu Vijeća članovima koji dolaze iz reda tužitelja, što će se dogoditi u rujnu.

Lagumdžija je ranije potvrdio za BIRN BiH da je već jednog člana Vijeća iz reda tužitelja Mahmuta Švraku razriješio dužnosti člana Drugostupanjske disciplinske komisije jer mu uskoro prestaje mandat.

'Postoji neka procjena da se možda do isteka njegovog mandata disciplinski postupak neće okončati. U toj situaciji, sve one radnje koje je ta komisija, čiji je on član, preduzela, pale bi u vodu i sve bi se moralo iznova raditi. To je jedini razlog da li će oni uspjeti dovršiti drugostupanjski postupak dok je on član Vijeća'', kazao je ranije Lagumdžija, a slično je navedeno u posljednjem priopćenju VSTV-a.

Potvrđeno je također da su drugostupanjske disciplinske komisije sačinjene isključivo od članova Vijeća na način da u drugostupanjskoj disciplinskoj komisiji u predmetu koji se odnosi na tužitelje moraju biti najmanje dva tužitelja.

''Zahtjev potpredsjednice VSTV-a BiH Biljane Simeunović za izuzećem iz odlučivanja u ovom disciplinskom postupku predsjednik VSTV-a BiH je prihvatio. Članica Vijeća Berina Alihodžić je bila član prvostupanjske disciplinske komisije u navedenom postupku, zbog čega ne može biti u drugostupanjskoj disciplinskoj komisiji. Član Vijeća Slavo Lakić je već ranije određen za člana ove disciplinske komisije, zajedno sa članom Vijeća sudijom Mustafom Šabićem'', stoji u priopćenju.

Prethodno je Vijeće prije nekoliko dana odbilo zahtjev zastupnika Gordane Tadić za izuzećem Švrake i Šabića, te predsjednika i obje potpredsjednice VSTV-a, ali je potom Simeunović sama zatražila izuzeće te je njen zahtjev prihvaćen.

Prvostupanjska disciplinska komisija je krajem srpnja donijela odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost Tadić za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, te je sankcionirana premještanjem s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužiteljstva.

Prema tužbenom zahtjevu, Tadić se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sustava raspodjele (TCMS) u razdoblju njenog mandata na funkciji glavnog tužitelja.

Tadić je tužbenim zahtjevom na teret još stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova točka se tiče propuštanja da kao rukovoditelj Tužiteljstva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužiteljstva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close