Nacrt komunikacijske strategije

VSTV usvojilo ''kišobran strategiju''

''Napravili smo kompromis koji može poslužiti svim pravosudnim institucijama koje mogu napravit svoju strategiju'', kazala je Popović, dodavši da su u Nacrtu navedeni razlozi i svrha usvajanja, te da je napravljena analiza stanja transparentnosti.
Vijesti / Flash | 23. 06. 2021. u 11:55 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) usvojilo je Nacrt komunikacijske strategije, koji će biti objavljen na službenoj internet stranici i proslijeđen pravosudnoj i međunarodnoj zajednici na mišljenje. Ovim dokumentom je planirano povećanje transparentnosti Vijeća i pravosuđa u cjelini.

Šefica ureda VSTV-a Marijana Popović je pojasnila da je riječ o dokumentu koji su nazvali ''kišobran strategijom'' jer je bila dilema kako napraviti strategiju za sve pravosudne zajednice.

''Napravili smo kompromis koji može poslužiti svim pravosudnim institucijama koje mogu napravit svoju strategiju'', kazala je Popović, dodavši da su u Nacrtu navedeni razlozi i svrha usvajanja, te da je napravljena analiza stanja transparentnosti.

Kako je navela, utvrđene su metode i sredstva komuniciranja, te su se dotakli interne komunikacije u VSTV-u, ''koja ima odraz na eksternu komunikaciju i imidž u javnosti'' s obzirom na komunikacijsku krizu u prošlosti.

Ona je najavila da će biti napravljen akcioni plan i vjerojatno izrađene smjernice o komunikaciji na društvenim mrežama.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala o važnosti usvajanja komunikacijske strategije VSTV-a na kojoj je rađeno posljednjih šest godina.

Slavo Lakić je rekao da je krajnje vrijeme da se ovakav dokument donese te je predložio da se stavi u javnu raspravu s pravosudnom i društvenom zajednicom. On je predložio da se dokument objavi na internet stranici kako bi svi zainteresirani izvan pravosudne zajednice mogli poslati svoje mišljenje.

S njim se određeni članovi VSTV-a nisu složili, smatrajući da se Nacrt treba dostaviti pravosudnoj i međunarodnoj zajednici jer je pravljen za pravosuđe.

''Dokument je kvalitetan i dobar. Suzila bih raspravu samo na pravosudnu zajednicu. Ne bi bilo loše dostaviti sudovima i tužiteljstvima'', rekla je članica VSTV-a Amila Kunosić.

Sanela Gorušanović-Butigan, potpredsjednica Vijeća, dodala je da je Nacrt napravljen za pravosudnu zajednicu i da strategija obuhvata probleme s kojim se susreću i na kojima moraju raditi.

Članovi Vijeća usvojili su Nacrt komunikacijske strategije, uz odluku o dostavljanju pravosudnoj i međunarodnoj zajednici, kao i objavi na službenoj internet stranici VSTV-a. Na današnjoj sjednici nije se govorilo da li će ovaj dokument biti obavezujući za pravosudne institucije ili će samo biti preporuka.

Planira se da se do rujna 2021. godine pripremi konačan tekst strategije koji će biti usvojen.

Kopirati
Drag cursor here to close