Kongres SDA

Ciljevi SDA: Očuvanje suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH

Ciljevi SDA utvrđuju se Programom stranke koji podrazumijeva dokument usvojen na Kongresu.
Vijesti / Flash | 14. 09. 2019. u 15:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Funkcija predsjednika na svim razinama organiziranja SDA, pPrema prijedlogu novog statuta Stranke demokratske akcije, koji je na sedmom Kongresu ove stranke danas obrazložio Dževad Mahmutović, SDA je narodna stranka političkog centra, otvorena za sve građane Bosne i Hercegovine čija su načela, ciljevi i organizacija utvrđeni Statutom i Programom SDA.rema novom dokumentu statuta, može trajati najviše tri mandata, odnosno najviše 12 godina u kontinuitetu računajući i ranije mandate. Izuzetno, u povratničkim sredinama Republike Srpske i u sredinama gdje su Bošnjaci manjina, Predsjedništvo SDA može odobriti izbor predsjednika određene razine organiziranja stranke bez obzira na trajanje ranijih njegovih uzastopnih mandata.

Ciljevi stranke

Stranka djeluje na teritoriji Bosne i Hercegovine, a neke oblike djelovanja može proširiti i na prostore na kojima živi bosanskohercegovačko iseljeništvo, u skladu s odgovarajućim propisima tih zemalja, navedeno je u predloženom novom statutu također.

Ciljevi SDA utvrđuju se Programom stranke koji podrazumijeva dokument usvojen na Kongresu.

Ciljevi posebno obuhvaćaju: očuvanje suvereniteta, neovisnost i cjelovitosti države Bosne i Hercegovine, kao i nepovredivosti njenih granica, zalaganje za punopravno uključivanje Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO, kao i druge europske i svjetske asocijacije i organizacije, razvoj demokratije u društvenom i političkom životu i funkcioniranje pravne države, uvažavanje i poštivanje te zalaganje za unapređenje osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda čovjeka i građanina u skladu s međunarodnim dokumentima kojima se definira ova oblast, dalji razvoj SDA kao snažne demokratske političke stranke koja će biti lider pozitivnih promjena u bosanskohercegovačkom društvu i državi.

Među ciljevima su i očuvanje tekovina obrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. te očuvanje vrijednosti antifašizma, što uključuje i zakonsku zabranu negiranja holokausta i genocida.

Ostvarivanje socijalne i nacionalne ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana i njihovih kolektiviteta na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, potpora kulturnim institucijama i nevladinim organizacijama koje rade na afirmaciji tradicije, kulture i identiteta Bošnjaka, afirmacija bosanskog identiteta kao zajedničkog identiteta svih građana Bosne i Hercegovine, uz očuvanje etničkih posebnosti, slobodna aktivnost vjerskih zajednica zasnovana na autonomiji i vjerskim slobodama građana, zalaganje za prava Bošnjaka u drugim državama regije, razvijanje suradnje i jačanje veza s BH iseljeništvom, borba protiv svih oblika diskriminacije i socijalne isključenosti, poštivanje rodne ravnopravnosti, unapređivanje socijalnih prava, prava iz radnog odnosa i uvjeta rada u realnom sektoru i dosljedno provođenje principa tržišne ekonomije čije će pozitivne rezultate uživati svi građani Bosne i Hercegovine, također su ciljevi SDA.

FOTO:Fena / Sedmi Kongres SDA u Sarajevu

Kao ciljevi su definirani i borba protiv svih oblika kriminala, ravnomjeran regionalni razvoj, potpora povratničkim zajednicama i razvoj ruralnih sredina te afirmaciju mladih i intenziviranje njihovog sudjelovanja u javnom i društvenom životu, odgoj i obrazovanje u skladu s tradicijom i suvremenim potrebama bosanskohercegovačkog društva.

SDA svoje programske ciljeve ostvaruje poštujući princip demokracije, kao i standarde političkog djelovanja u modernim društvima.

Organi stranke su: Kongres, Konvencija, Glavni odbor, Predsjedništvo, predsjednik, Nadzorni odbor i Etički odbor. Organima SDA u radu pomažu: potpredsjednici SDA, Kolegij SDA, Generalni tajnik, Stručna služba, Komisije SDA (Kadrovska komisija, Komisija za Statut i opća akta, Komisija za međunarodnu saradnju i Komisija za iseljeništvo), te Vijeće SDA.

Najviši organ SDA je Kongres. Redovni se održava svake četiri godine, a izvanredni po potrebi i ranije.

Konvencija SDA održava se povodom obilježavanja značajnih datuma i događaja vezanih za Bosnu i Hercegovinu i SDA, navedeno je također u novom predloženom statutu.

Dževad Mahmutović je kazao da novi statut detaljnije, jasnije, preciznije i sasvim konzistentno regulira statutarnu materiju i odgovara na sve zadatke postavljene u tom procesu.

Propisuje odgovarajuću zastupljenost na teritorijalnom, nacionalnom, spolnom i starosnom principu.

Organi i tijela stranke će biti popunjeni uz primjenu odgovarajuće zastupljenosti po teritorijalnom osnovu - najmanje petina iz jednog od entiteta. Najmanje po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih bit će izabran na jednu od stranačkih funkcija: predsjednika SDA i potpredsjednike, predsjednika Glavnog odbora, generalnog tajnika i zamjenika predsjednika Glavnog odbora.

Broj članova Predsjedništva SDA ostaje isti, 31, a ukida se funkcija zamjenika predsjednika stranke te uvodi novo konzultativno tijelo koje pomaže predsjedniku. To je Kolegij stranke koji, prema predloženom novom statutu, čine predsjednik SDA, potpredsjednici, generalni tajnik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabran kao kandidat SDA.

 

 

Novalić, Zvizdić i Softić na Kongresu SDA

Tijekom sedmog Kongresa Stranke demokratske akcije (SDA), Fadil Novalić, kadar ove stranke koji je aktualni premijer Federacije BiH, obrazložio je izaslanicima Prijedlog rezolucije o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja, o kojoj će se Kongres SDA izjašnjavati, kao i o više drugih rezolucija.

Novalić je izjavio da je dosljedno provođenje Reformske agende u 2018. godini rezultiralo po prvi put zabilježenim suficitom u Federaciji BiH. Ali "vrijeme se promijenilo“ nakon toga, dodao je, jer recesija i trgovinske barijere na koje su odgovorile Sjedinjene Američke Države i Europska unija, odrazile su se i na Bosnu i Hercegovinu iako se na prvi pogled činilo da je daleko od tih dešavanja. Posljedice su brutalno djelovale, primjerice, na kompaniju Aluminij, dodao je Novalić.

Poslovni ambijent

Zbog svega toga su potrebni novi ciljevi i mjere, a Stranka demokratske akcije, po njegovim riječima, definira ih poštujući činjenicu da održive stvari moraju biti njezin trajni cilj.

Ciljevi su, između ostalog, makroekonomska održivost i unapređenje poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, smanjenje i nadzor nad javnom potrošnjom, unapređenje poslovnog ambijenta, porezna rasterećenja, smanjenje sive ekonomije i parafiskalnih nameta, dominantno na kantonalnoj i općinskoj razini, ravnomjernija raspodjela javnih prihoda, razvoj energetike, transportne i namjenske industrije te unapređenje putne infrastrukture, efikasnije upravljanje javnim poduzećima, neki su od ciljeva iz predložene rezolucije o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja..

Novalić je zaključio da Stranka demokratske akcije ima svaku vrstu kapaciteta za realizaciju ciljeva ekonomske politike.

Vanjska politika

U daljnjem tijeku Kongresa, Denis Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, obrazložio je izaslanicima Prijedlog rezolucije o načelima i ciljevima vanjske politike, EU i NATO integracija.

Među ciljevima definiranim u tom dokumentu je naveo ravnopravnost i međusobno uvažavanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima, paralelno vođenje procesa europskih i NATO integracija te NATO integracije kao pretpostavku sigurnosti zemlje i sveukupnog napretka.

Nastavak procesa približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, kontinuirano provođenje socijalno-ekonomskih reformi, vladavinu prava te reformu javne uprave i zakonodavstva, Zavizdić je također naveo među ciljevima Stranke demokratske akcije.

SDA će se zalagati za jačanje strateškog partnerstva Bosne i Hercegovine sa Sjedinjenim Američkim Državama i Europskom unijom te zemljama PIC-a, intenziviranje ekonomske diplomacije, suradnju s europskim i svjetskim financijskim institucijama, posebno za jačanje ekonomske baze zemlje, naveo je Zvizdić.

Odnosi sa susjedima

Kako je dodao, SDA će nastaviti podržavati aktivne i konstruktivne odnose sa susjednim zemljama uz punu zaštitu interesa Bosne  i Hercegovine te će, prema predloženoj rezoluciji, fokus biti na rješavanju graničnih, imovinskih i drugih pitanja sa susjedima.

Safet Softić je obrazložio izaslanicima sedmog Kongresa SDA Prijedlog rezolucije o vladavini prava, sigurnost i obranu.

Prema tom dokumentu, SDA će se zalagati za vladavinu prava, borbu protiv korupcije, jednakost svih pred zakonom i jačanje efikasnosti pravosuđa u BiH.

Razvijat će jačanje sigurnosnih i obrambenih struktura u skladu s europskim i NATO standardima, rekao je između ostalog Softić.

Tijekom kongresa su obrazložene i predložene rezolucije o održivom povratku izbjeglih i raseljenih osoba, o politikama u oblasti obrazovanja, znanosti, odgoja, kulture, sporta i mladih, potom o očuvanju tekovina obrane BiH od agresije u razdoblju 1992-1995. godina i rješavanju statusnih prava boračke populacije i šehidskih obitelji.

Obrazložene su i predložene rezolucije o politikama u oblasti PIO, socijalne zaštite, zdravstva i radnih prava, o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu te rezolucija o politici u oblasti  demografije i zaštite obitelji.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close