Ministar sigurnosti BiH

Cikotić o hrvatskoj policiji koja je tukla migrante: Nisam iznenađen

Kazao je i da već mjesecima svjedočimo smanjenom broju migranata i znatno kvalitetnijoj kontroli kretanja i boravka.
Vijesti / Flash | 11. 10. 2021. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, govoreći o nedavnim dešavanjima gdje su hrvatski policajci pretukli migrante, kazao je da time nije iznenađen. Istaknuo je i da je to pitanje Hrvatske vlade i Europske unije, prenosi N1.

Kretanje migranata

“Od preuzimanja dužnosti, ja imam izvještaje o tome da se veliki broj migranata kroz “pushbackove” vraća. To je pitanje države i njenog sigurnosnog sustava i policijskih snaga koje su uključene u to. To je pitanje i Hrvatske vlade i EU. Ne mislim da će se ovakvom torturom i ovim ljudima koji rizikuju svoje živote riješiti”, istaknuo je Cikotić.

Kazao je i da već mjesecima svjedočimo smanjenom broju migranata i znatno kvalitetnijoj kontroli kretanja i boravka.

“Posljednjih tjedana taj broj se kreće u našim prihvatnim centrima ispod 2.500. Cijenimo da ih možda negdje oko 1.000 ima u pokretu, pokušaju prelaska granice, napuštenim objektima… Prije godinu smo imali tri četri puta veći broj migranata u BiH”, naveo je državni ministar.

Na upit šta znače najave Dodika o ocjepljenju Republike Srpske,  rekao je kako takve najave ne čujemo prvi put. 

Složenost i blokade

“Nisu to najave koje čujemo prvi put. Ne mislim da to ozbiljni političari tretiraju kao ozbiljnu i novu stvar. Ne brinem se da se takav scenarij može dogoditi u BiH, dovoljno je zrelosti”, istaknuo je, dodavši da je dosta stvari posebno na međunarodnoj zajednici.

Istaknuo je da je BiH uspjela i u težim uvjetima da održi svoju funkcionalnost i ne misli da tako neće biti i sada.

“Stanje nekakve krize je jedno latentno stanje na koji je BiH navikla da živi. Snaga BiH nije u snazi njenih institucija, već u snazi mudrih i odgovornih ljudi. Sadašnja situacija je složena i imamo blokade. Bojim se ako ove politike nastave da djeluju na ovaj način, da za 10, 20 godina neće imati tko da ih potvrđuje na izborima”, zaključio je Cikotić.

Kopirati
Drag cursor here to close