Novinarka i savjetnica

Hrga oštro: Tko misli da je neprimjerno, neka udomi migrante

“Svi koji misle da su policajci postupili neprimjereno štiteći granicu RH od ilegalnih ulazaka, predlažem da se jave MUP-u i u svojim kućama udome i odgovaraju za daljnje postupanje tih migranta.''
Vijesti / Svijet | 11. 10. 2021. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinarka i savjetnica bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Mirjana Hrga je na svom Facebook profilu napisala kako svi koji misle da je policija neprimjereno postupila, kada je upotrijebila nedozvoljenu silu, trebaju u svoje kuće da udome migrante.

“Svi koji misle da su policajci postupili neprimjereno štiteći granicu RH od ilegalnih ulazaka, predlažem da se jave MUP-u i u svojim kućama udome i odgovaraju za daljnje postupanje tih migranta. Ja ne želim da ilegalno ulaze u moju zemlju i bez ikakvog smisla skitaju ulicama naših gradova, obzirom na to da na ovaj način kako su to zamislili, ni u jednu drugu zemlju neće ući”, napisala je Hrga, prenio je Index.

Podsjetimo, prošlog tjedna objavljene su snimke na kojima se vidi da hrvatski policajci odjeveni u jakne bez policijskih obilježja pendrecima udaraju migrante. Zbog tog događaja trojica interventnih policajaca udaljena su s dužnosti te će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je izvijestio novinare u Ravnateljstvu policije da je odmah po objavljivanju snimke, koja prikazuje maskirane osobe kako tuku i tjeraju migrante preko granice, osnovan stručni tim te su kolege iz Ravnateljstva policije i službe za unutarnju kontrolu upućeni na lokaciju događaja. Ubrzo su došli do saznanja da su osobe sa snimke službenici interventne policije.

Milina tvrdi da se radi o pojedinačnim postupanjima policajaca te da nisu imali nikakvo naređenje za nasilje. “Ne postoje nikakve specijalne naredbe, zapovijedi od ne znam koga iz sustava.”

Kazao je također da su suspendirani policajci postupali unutar radnog vremena te da će se u postupku utvrditi zašto nisu nosili propisane odore.

“Ovdje se radi o postupanju, suzbijanju nezakonitih migracija, ali ovo svakako nije postupanje koje je primjereno i dostojanstveno, koje treba biti prema svakoj osobi. Radi se o interventnoj jedinici policije koja je bila na ispomoći, čini mi se iz PU istarske”, kaže.

Izvijestio je da su policajci udaljeni zbog teže povrede službene dužnosti i da taj slučaj šteti hrvatskoj policiji. Protiv tih policajaca dosad se nisu vodili disciplinski postupci.

Kopirati
Drag cursor here to close