Nema brige, kažu...

Čerkez: Imamo dovoljno testova za koronavirus

Danas je pristiglo 1.500 testova, a u srijedu će stići još 1.500, dok je naručeno više od 20.000 testova za koronavirus.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2020. u 19:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je da ima sasvim dovoljno testova za koronavirus COVID-19 te da je za sada zadovoljan kako se odvija situacija.

Naglasio je da je danas pristiglo 1.500 testova, da će ih u srijedu stići još 1.500, te da je naručeno više od 20.000 testova za koronavirus.

''Testiranje se radi na osnovu medicinske i epidemiološke preporuke zdravstvenih radnika i građani nemaju razloga za brigu'', poručio je Čerkez danas na pres-konferenciji.

Apelirao je na građane da se strogo pridržavaju mjera samoizolacije, jer bilo kakvim kretanjem ugrožavaju zdravlje svih ostalih ljudi, što je krivično i kazneno djelo.

Naglasio je da će Vlada FBiH predložiti i oštrije mjere kažnjavanja ljudi koji ne poštuju mjere samoizolacije.  

''Ne smijemo dopustiti da se bilo tko ponaša neodgovorno prema susjedima i samom sebi'', istaknuo je Čerkez.  

Također je kazao da su do danas do 17 sati testirali 359 osoba.

''Imamo dva pozitivna slučaja u Sarajevu, iz Bihaća i Visokog, a jedan u Mostaru'', dodao je. 

Na pitanje koliko ima izolatorija u FBiH, Čerkz je kazao da to ne mora biti samo zdravstvena ustanova, već bilo koji objekt koji je izoliran i pripremljen.  

''Do sada idemo i mjesec dana unaprijed u odnosu na mnoge druge države, to daje određene rezultate. Nažalost, imali smo klaster Konjic, koji još sabiramo, ali spremamo se za različite scenarije', zaključio je Čerkez.

Kopirati
Drag cursor here to close