Susret Vučića i patrijarha Porfirija

Srbija će u BiH graditi memorijalni centar u znak sećanja na žrtve Jasenovca

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić je istaknuo da Srbija i SPC čine to “da sjećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto“
Vijesti / Flash | 10. 09. 2021. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) dogovorili su na današnjem sastanku da će u Donjoj Gradini u Bosni i Hercegovini biti izgrađeno "svesrpsko svetilište", odnosno memorijalni centar u znak sjećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac "i sve druge Srbe stradale u zločinima počinjenim na teritorijama koje nisu pod kontrolom srpskog naroda", javlja Anadolija.

Vučić je istaknuo da Srbija i SPC čine to "da sjećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto" i naglasio da su se on i Porfirije tijekom sastanka čuli i s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH.

Naveo je da će biti uložen "veliki novac", pri čemu će Srbija dati 80 posto a ostalo bh. entitet Republika Srpska.

Porfirije je istakao da je riječ svetilište prava koja opisuje mesto stradanja u Jasenovcu, navodeći da se pamćenje nikad neće pretvoriti u zlopamćenje, i da se u tamošnjem srpskom manastiru "stalno uzdiže molitva za mir i dobro među ljudima".

Patrijarh je rekao da su se oni koji su činili monstruozne zločine u Jasenovcu, "ispisali iz svakog naroda" i da "ne pripadaju ljudskom rodu".

Kopirati
Drag cursor here to close