Integracije

Bregu: Suština procesa proširenja jeste povezivanje tržišta i ljudi

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinde Bregu izjavila je kako regionalna suradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Europsku uniju.
Vijesti / Flash | 12. 11. 2019. u 19:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinde Bregu izjavila je kako regionalna suradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Europsku uniju.

''S obzirom na to da je suština procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, vjerujemo da je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našoj regiji nužna i treba je razmotriti'', kazala je Bregu u osvrtu na sastanke u Novom Sadu i Ohridu, odnosno takozvanom ‘malom Šengenu’ i ulozi RCC-a u tom pogledu.

Potcrtala je kako je misija RCC-a regionalna suradnja, navodeći da su u Ohrid bili pozvani čuti prijedlog lidera tri ekonomije iz regije.

''Svih šest ekonomija regije, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija su u procesu uspostavljanja regionalnog ekonomskog prostora, koji je službeno predstavljen 2017. godine, na zahtjev svih šest pomenutih lidera, projekta čiji je cilj jačanje ekonomske suradnje na Zapadnom Balkanu i otklanjanje socijalnih prepreka mobilnosti mladih ljudi, stručnjaka, kvalificiranih radnika i inovacija'', navela je.

Bregu, međutim, upozorava da su u poređenju sa prije dvije i po godine, izgledi u tom pogledu daleko od dobrih.

''Proces pristupanja Europskoj uniji je bio spor, a sada je i još nejasniji. Bilateralni sporovi i različiti pristupi doprinijeli su odgađanju zajedničkog ekonomskog prostora, uz određene aktivnosti koje su bile na listi prioriteta, a sada više nisu. Previše obaveza iz regionalnih sporazuma još nije ispunjeno. Opterećujući propisi i prekomjerna birokracija i dalje guše poslovanje i privrednike'', precizira ona, pitajući se što je novina sastanka u Ohridu?

Istovremeno, ističe kako je za RCC regionalna suradnja aktivnost koja se razvija.

''U srpnju, na samitu u sklopu Berlinskog procesa RCC iznijelo je ideju o sporazumu o putovanju sa osobnom iskaznicom u cijeloj regiji. Svjesni smo da je bilateralno ovo teško ostvariti, ali smo svi zajedno uspjeli sa sporazumom o smanjenju cijena rominga, koji je potpisalo svih šest ekonomija. Ta se politička volja može ponoviti? Zar ne?'', navodi Bregu.

U tom kontekstu, ističe kako regionalna suradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Europsku uniju.

''S obzirom na to da je suština procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, vjerujemo da je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našem regionu nužna i treba je razmotriti'', zaključila je Bregu, priopćeno je iz RCC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close