Potpisan protokol

Borovac: BiH i Crna Gora zaokružuju regionalnu suradnju u traženju nestalih osoba

Borovac je naglasila da su potpisivanjem protokola dvije zemlje pokazale opredjeljenje da žele ustrajati na suradnji u traženju nestalih osoba.
Vijesti / Flash | 11. 10. 2019. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, i Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore, danas su u Sarajevu potpisali protokol o suradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, prenosi Anadolu Agency (AA).

Borovac je naglasila da su potpisivanjem protokola dvije zemlje pokazale opredjeljenje da žele ustrajati na suradnji u traženju nestalih osoba.

“Pored toga, želimo da iskažemo veliku želju da ublažimo posljedice ratnih sukoba na prostoru bivše zajedničke države i da afirmiramo pravo obitelji da znaju istinu o nestalim članovima. Protokol doprinosi i stvaranju povjerenja, pomirenja i stabilnosti u regijiu. Ovim zaokružujemo regionalnu suradnju na traženju nestalih osoba, jedno zajedničko opredjeljenje kako bi se što prije i na efikasniji način riješiti, prije svega teži slučajevi traženja nestalih osoba“, kazala je Borovac i dodala da se protokol bazira na osnovama Konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka.

Foto:Anadoliija / Potpisan protokol o suradnji u traženju nestalih osoba između BiH i Crne Gore

Borovac je pojasnila i da je BiH od Crne Gore tražila 29 nestalih osoba, od čega je identificirano njih 12, a za sudbinom 17 još uvijek se traga.

“Očekujemo punu suradnju i doprinos na traženju preostalih osoba, dok Crna Gora u BiH potražuje deset nestalih osoba“, istakla je bh. ministrica.

Purišić smatra da je potpisivanje protokola veoma važno za dvije države, jer je nakon dugo vremena je uspostavljen institucionalni okvir i zaokružen pravni pristup suradnje, koja je i do sada bila dobra.

“Crna Gora ulaže velike napore da konačno stavi točku na ova velika iskušenja i naslijeđe ratova iz devedesetih u traženju nestalih osoba. Tome daje dovoljno prostora i pažnje“, kazao je Purišić i nastavio:

“Ovo jeste uglavnom najvažnije humanitarno pitanje, jer će pomoći obiteljima nestalih da konačno saznaju istinu o njihovom nestanku i pokušaju nakon ovoliko vremena eventualno doći do posmrtnih ostataka.“

Foto:Anadoliija / Potpisan protokol o suradnji u traženju nestalih osoba između BiH i Crne Gore

Purišić je pojasnio i da je protokol važno političko pitanje, jer crnogorska vlast smatra da dok se pitanje nestalih osoba ne riješi fraza o demokraciji i standardima će ostati jako upitna.

Protokol regulira postupanja u razmjeni podataka, osiguranje određenih procedura kod identifikacije i ekshumacije žrtava, prijenosa posmrtnih ostataka do obitelji, kao i predaje posmrtnih ostataka obitelji, snošenje određenih troškova u takvim situacijama...

Potpisivanjem protokola se zaokružuje suradnja BiH sa susjednim zemljama u traganju za nestalim osobama, s obzirom na to da su protokoli o ovom vidu suradnje već potpisani sa Srbijom 2016. i Hrvatskom 2018.. Na taj način je u pravnom i stručno-tehničkom smislu olakšan proces traženja nestalih osoba u regiji, koji je od izuzetnog značaja za BiH gdje se i dalje traga za više od 7.200 nestalih osoba, od 31.500 koliko je bilo verificirano nakon sukoba. Crna Gora u regiji potražuje 52 osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close